Hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés?

Hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés?

Hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.18.
Szerző: doktorGO
Az otthon tartózkodás egyik leggyakoribb veszélyforrása a szén-monoxid, ami észrevétlenül okozhat mérgezést vagy súlyosabb esetben akár halált. Hogyan előzhető meg a mérgezés kialakulása?

Bár a szén-monoxid-mérgezések gyakorisága a téli időszakban növekszik meg, fontos tudni, hogy ez a veszély egész évben fennállhat.  

Miért veszélyes?

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan és íztelen mérgező gáz, emiatt felismerése speciális készülék nélkül lehetetlen.  Veszélye abban rejlik, hogy belélegezve meggátolja a vér oxigénszállító képességét, ami alacsony koncentráció esetén az alábbi tünetek kialakulásához vezethet:

  • rosszullét,
  • szédülés,
  • fejfájás,
  • hányinger,
  • fáradtság.

A mérgezés nehezen észlelhető, hiszen a tünetek könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek panaszaival. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás és néhány percen belül akár halál is kialakulhat.

Hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés?

Figyeljünk arra, hogy:

  • rendszeres időközönként vizsgáltassuk meg tüzelőberendezési eszközeinket és épületgépészeti rendszerünket, illetve tartsuk azokat műszakilag megfelelő állapotban,
  • biztosítsuk ezek megfelelő levegő utánpótlását,
  • legyünk tisztában az üzemeltetés veszélyeivel, használjuk körültekintően tüzelőberendezésünket,
  • valamint rendszeresen ellenőriztessük kéményseprővel az eszközeinket, lakásunkat.

Fontos tudni, hogy sajnos még az óvintézkedések betartása sem zárja ki a hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés veszélyét, ezért ha tovább szeretnénk növelni a biztonságunkat, akkor érdemes beszerezni egy szén-monoxid-érzékelőt is.

Milyen szén-monoxid-érzékelőt vásároljunk?

Szén-monoxid érzékelőt csak megbízható forrásból (pl. műszaki cikkeket forgalmazó bolt) szabad vásárolni, hiszen csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha a biztonságos készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük, ezért érdemes kétévente ellenőriztetni a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező laboratóriumokban. A szén-monoxid-érzékelők otthoni tesztelése nem javasolt, hiszen biztonságos működésre, „életmentésre” alkalmatlan. Az érzékelőket a szavatossági idő lejárata előtt le kell cserélni.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2022.01.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen tünetei lehetnek a Buerger-kórnak?
A Buerger-kór a végtagok kis- és közepes méretű artériáinak (és gyakran velük együtt a vénáknak is) a gyulladása, vérrögösödése, egyes esetekben következményes elzáródása.
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...