doktorGO cikkei

A doktorGO szakértői azért dolgoznak, hogy a laikusok számára gyors és hiteles információt nyújtsanak egészségmegőrzéssel, betegségekkel, illetve azok megelőzésével kapcsolatban.

Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?
2022.01.10. 19:55
Tüdőfibrózis tünetekkel a betegnek először a háziorvost kell felkeresnie, aki tüdőgondozóba utalhatja, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatok egy részét. Ha beigazolódik a tüdőfibrózis, akkor a beteg a területileg illetékes IPF Centrumba kerül, ahol további vizsgálatok várnak rá a pontos diagnózis felállítása érdekében. Melyek ezek?
Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?
2022.01.10. 11:55
A szürkehályog betegség a szemlencse természetes elszürkülése, amely gyakran a korral jár. A látás fokozatos csökkenéséhez, végső esetben vaksághoz vezet. A látásélesség műtéttel javítható.
Mire figyeljünk, ha antibiotikumot adunk gyermekünknek?
2022.01.09. 16:35
A gyerekek esetében gyakrabban ütheti fel a fejét baktérium okozta fertőzés. Az orvos ilyenkor antibiotikumok szedését javasolja, amelyek azonban nem csak a kórokozókat pusztítják el, hanem a bélflóra hasznos baktériumait is. Ilyenkor a gyerekek esetében emésztési panaszok jelentkeznek rossz közérzet, étvágytalanság mellett. Mit tehetünk ilyen esetben?
5 gyakori hiba, amit elkövethetünk antihisztamin szedése során
2022.01.09. 12:15
Nem a megfelelő gyógyszert, nem az előírt dózisban vagy túl rövid ideig szedjük. Az antihisztaminok szedésével kapcsolatban felmerülő gyakori problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.
Mi okozhat hüvelygombát?
2022.01.08. 16:45
A hüvelygomba számos kórokozó miatt kialakulhat, többek között a Candida albicans túlszaporodása miatt. Mi okozhatja? Hogyan kezeljük? Mikor forduljunk orvoshoz? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket.
Hogyan kezelhető a gyermekkori sokízületi gyulladás?
2022.01.07. 17:15
Tévhit, hogy az ízületi betegségek csak az idősebb generációt sújtják, ugyanis van olyan sokízületi gyulladás, amely kimondottan a gyerekeket érinti. Mit tehetünk ilyenkor?
Mikor kell orvoshoz fordulni gyomorpanaszok miatt?
2022.01.06. 06:45
Nyáron jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak – különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Ha azonban nem múlnak a gyomorrontásos panaszok, ki kell vizsgálni.
Mossuk vagy ne az élelmiszereket?
2022.01.05. 19:55
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma ajánlása alapján minden olyan terméket meg kell mosni, amin nem szerepel az előmosott felirat, azonban ez nem minden alapanyagra igaz. Melyiket mossuk és melyiket ne?
Mire figyeljünk a hasi ultrahang vizsgálat előtt?
2022.01.04. 20:35
A hasi ultrahang vizsgálat segítségével a belső szervek állapotáról kaphat képet kezelőorvosunk. Ez sokat segíthet a helyes diagnózis felállításához. Fájdalommentes és gyors vizsgálat, amely teljesen kockázatmentes.
Mennyire veszélyes a Flurona?
2022.01.04. 10:57
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) referencialaborjában találtak már olyan mintát, amelyben a koronavírus mellett más légúti kórokozó - mint az óriássejtes vírus vagy az adenovírus - is kimutatható volt. Az új tünetegyüttest fluronának nevezték el. Mit kell tudni róla?