Sugárzó fájdalom

Sugárzó fájdalom

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A fájdalom nem feltétlenül ott tapasztalható, ahol a károsodás bekövetkezett. A kellemetlen érzés átsugározhat más testtájakra.

Számos betegség kísérő tünete lehet a sugárzó fájdalom. Tipikus eset, amikor a gerincsérv kialakulásának következményeként a beteg – egyéb tünetek mellett - a végtagjait fájlalja. Ennek az az oka, hogy az a terület a sérült ideg ellátási zónája.

Valójában a foga fáj…

Alattomos lehet egy-egy fogászati probléma, amely több testrész fájdalmát is gerjesztheti. Ilyen terület a teljes állkapocs, az arc, a fülek vagy az egész fej. Ha a páciens nem jár rendszeres fogászati kontrollra, és sugárzó fájdalmat érez, a pontos diagnózis felállítása nehezebb, több vizsgálatot igényelhet. A fülfájás és a fejtető fájdalma a garat gyulladásos megbetegedésére is utalhat.

Mi állhat a hátfájás mögött?

Epe- vagy vesekő keletkezése miatt szintén jelentkezhet sugárzó fájdalom. Az epehólyag akut gyulladása erős fájdalomérzetet okozhat a jobb borda alatt, amely kisugározhat a hátba és a vállba. Ha az epekő szövődményeként hasnyálmirigy-gyulladás következik be, szintén felléphet a hátfájás. Vesekő esetén a fájdalom nemcsak a vesetájékon érezhető, hanem a szeméremcsont felett, a szeméremajkak vagy a herék területén, valamint a belső combban is.

A hüvelyi káros elváltozások, bakteriális fertőzések és gyulladások fájdalmas panaszokat okozhatnak a méh, a petefészek és a kismedence tájékán is. A jóindulatú méhizom-daganat (mióma) egyik tünete a hátba, illetve a lábakba kisugárzó fájdalom.

Sugárzó fájdalom - Részletesen a témáról
Milyen tünetei lehetnek a prosztata betegségeinek?
A prosztata számos betegsége ugyanazokat a panaszokat okozza, ezért a pontos kórkép megállapításához elengedhetetlen a teljes körű urológiai kivizsgálás.
Hogyan előzzünk meg egy második infarktust?
Az első infarktus után a páciensek legtöbbször nem tudják, milyen életmóddal élhetnének biztonságosan teljes életet. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa a hosszú távú kardiológiai gondozásról beszélt, amelynek alapjai a következők.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.