Gombócérzés a torokban

Gombócérzés a torokban

1 perces olvasási idő
Szerző: Fül-orr-gégeközpont,
A betegek számára nehezen definiálható, zavaró érzés akár komoly egészségügyi problémákra is figyelmeztethet. Mi okozhatja ezt az érzést?

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter a Fül-orr-gége Központ orvosa a globus szindróma lehetséges kiváltó okait foglalta össze.

Változatos tünetek

A gombócérzésként definiált tünet rendkívül változatos lehet, akár ugyanaz a beteg is képes az idő múlásával mind az intenzitását, mind pedig a karakterét illetően eltérően jellemezni a panaszait. „Mintha hajszál lenne a torokomban, vagy egy kis ételdarab akadt volna meg a garat környékén.” Feszülő, kaparó érzésként, duzzanatként is sokan jellemzik a fájdalommal nem járó „gombócot” a torokban. A kellemetlen érzéstől a betegek gyakori nyeléssel, torokköszörüléssel igyekeznek megszabadulni. A rendszeres krákogás miatt a hangszalagokon kialakuló elváltozások tartós rekedtséghez vezethetnek. Valakinél evés közben erősödnek, másnál épp akkor csillapodnak a panaszok.

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

A kivizsgálás során az orvos elsőként kizárja a rosszindulatú daganat esélyét. Erre utalhat, ha a gombócérzés mellett például nehéz nyelés, gyakori félrenyelés, fogyás, véres köpet, tartós rekedtség is fennáll.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során többek között áttekintik a gége, garat, hangszalagok, mandulák és nyaki nyirokcsomók állapotát. A vizsgálat egyéb szervi elváltozásokat is felfedhet. Ha a gombócérzés valamilyen gyulladásos folyamat szövődményeként jelentkezik: garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, de hátsó garatfali csorgás miatt is érzékenyebb lehet a garatnyálkahártya.

Ha itt nem látható elváltozás, akkor az egyik leggyakoribb kiváltó ok a túlzott gyomorsav termelődés, ami savcsökkentő készítményekkel kezelhető.

A nyelőcső motoros rendellenességei is okozhatják a tüneteket, ilyenkor gyakran társul nyelési nehézség is a gombócérzés mellé.

A pajzsmirigybetegségek tüneteként is gyakran jelentkezik ilyen panasz, így érdemes ebbe az irányba is vizsgálódni, különösen, ha fáradékonyság, idegesség, hízás vagy fogyás, hajhullás, bőrszárazság is jelentkezik.

A helytelen beszédtechnika, feszes nyakizomzat következtében is kialakulhat a globus érzés, főként olyan betegeknél, akik a hangjukat munkaeszközként használják.

Stressz is okozhatja

Az elmúlt időszakban sokakat megviselt a tartós stressz, bizonytalanság és nyugtalanság. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy az esetek egy részében a kivizsgálás során nem lehet szervi elváltozást kimutatni, ilyenkor pszichológiai tényezők merülnek fel kiváltó okként. A stresszkezelési technikák elsajátítása, esetleg pszichológus segítsége is megoldást jelenthet ebben a helyzetben. A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához.

(Forrás: Fül-orr-gége Központ)

Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.