Milyen gyerekkori szívbetegségek léphetnek fel?

Milyen gyerekkori szívbetegségek léphetnek fel?

Milyen gyerekkori szívbetegségek léphetnek fel?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.12.
Szerző: doktorGO
A gyermekkori szívbetegségek egy része lehet veleszületett, de ismertek más betegségek szövődményeként kialakuló szívbetegségek is. Hogyan ismerjük fel őket?

A gyermekkori szívbetegségeket két csoportra oszthatjuk, a veleszületett és az úgynevezett „szerzett” szívbetegségekre, azaz a gyermek élete során kialakuló betegségekre.

Veleszületett szívbetegség

A veleszületett szívhibák, fejlődési rendellenességek lehetnek örökletesek, de magzatkori vírusfertőzés pl.rózsahimlő is okozhatja kialakulásukat. Néhány esetben a panaszok nem jelentkeznek a születés után, hanem hónapok, évek után lehet észrevenni a tüneteket.

Szerzett szívbetegségek

A szerzett szívbetegségekre jellemző a szívbillentyűk elváltozása, ami gyermekkori betegségek pl. reumás láz szövődményeként lép fel.

Szívritmuszavar esetén a szívverés üteme változik meg (ha a normálistól gyorsabban ver, tachycardiáról, ha lassabban, bardycardiáról beszélünk.), melyek egy része ártalmatlan, nem igényel kezelést, más esetekben pedig gyógyszerrel lehet kezelni.

A megszokottól eltérő vagy más jellegű hanghatást szívzörejnek nevezik, amelyet akár betegségek szövődményei is okozhatnak. A legtöbb szívzörej ártalmatlan, a gyermek idővel kinövi, de néhány eset mögött komolyabb probléma állhat.

A szerzett szívbetegségek tünete lehet:

  • kapkodó légzés,
  • terhelés hatására nehéz légzés,
  • étvágytalanság,
  • fáradtság,
  • fejlődésben való visszamaradás,
  • cianózis (az ajkak kék elszíneződése),
  • mellkasi fájdalom,
  • alacsony vagy magas vérnyomás.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.12.12.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szívelégtelenség - A nők nagyobb veszélyben vannak
A szívelégtelenség a 65 év feletti lakosság körülbelül 10%-át érinti, ezért nagyon fontos az alap betegségek megfelelő és időben történő kezelése, melynek fontos eszköze a gyakori szűrés...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...