Koszmó

Koszmó

1 perces olvasási idő
Szerző: Budai Endokrinközpont,
A seborrhoeás dermatitisz csecsemőkori formája a koszmó, mely zsíros lerakódásokat képez a baba fejbőrén. Mit tehetünk ellene?

A seborrhoeás dermatitisz csecsemőkori formája a leggyakrabban a baba fejbőrén látható, de a tünetei az arcon, az orr és a szemek környékén is megjelenhetnek.

Hogyan kezelhető?

A koszmó 6 és 12 hónapos kor között kezelés nélkül is elmúlik. Ezt a folyamatot gombaellenes krémekkel, gyógysamponokkal segíthetjük. Különböző praktikák léteznek még az eltávolítására: babaolajjal bekenve, egy ideig rajta hagyva, majd finom fésűvel kifésülve, később samponnal lemosva könnyebben megtisztíthatjuk a baba fejbőrét.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a tünetek fokozódnak, az érintett területen a bőr gyulladt, pirosas színezetű, kellemetlen szagúvá válik, akkor forduljunk orvoshoz. Ilyenkor vényköteles helyileg ható szteroid krémekre lehet szükség a kezeléshez.

Útmutató

  • A koszmó a  seborrhoeás dermatitisz csecsemőkori formája, mely zsíros lerakódásokat képez a baba fejbőrén.
  • A koszmó 6 és 12 hónapos kor között kezelés nélkül is elmúlik.
  • Ha a tünetek fokozódnak, az érintett területen a bőr gyulladt, pirosas színezetű, kellemetlen szagúvá válik, akkor forduljunk orvoshoz.
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...