Befolyásolja-e a táplálkozás a demens betegségek kialakulását?

Befolyásolja-e a táplálkozás a demens betegségek kialakulását?

Befolyásolja-e a táplálkozás a demens betegségek kialakulását?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.13.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A demencia kialakulása, vagy a már fennálló állapot romlása megelőzhető lehet, ha az étrendet helyesen állítják össze. A kognitív funkciók minél magasabb szintű fenntartásáért még a demencia tüneteinek megjelenése előtt ajánlott bizonyos ételek fogyasztása vagy kerülése. Melyek ezek?

A MIND-étrendet kifejezetten úgy állították össze, hogy a Mediterrán étrendet és a magas vérnyomásos megbetegedések megelőzésére ajánlott DASH-diétát keresztezték.

Mediterrán étrend +  DASH-diéta =  MIND-étrend (Mediterranean-DASH intervention for neurodegenerative delay)

Mely ételek fogyasztása ajánlott az agy egészségének megőrzése érdekében?

  • Teljes kiőrlésű gabonafélék minden nap pl. barna rizs, köles, hajdina, zabpehely, teljes kiőrlésű tészta és kenyér
  • Baromfihús bőr nélkül hetente kétszer
  • Tengeri halak hetente pl: lazac, szardínia, hering
  • Zöldségek, pl. brokkoli, zöld leveles főzelékfélék, káposztafélék, zöldpaprika, kaliforniai paradicsom, kígyóuborka, sárgarépa, padlizsán, cukkini, fokhagyma naponta
  • Hüvelyesek kétnaponta
  • Gyümölcsök, pl. fekete áfonya, szeder vagy más bogyós gyümölcsök, citrusfélék, alma, szőlő naponta
  • Olajos magvak, tökmag egy maréknyi naponta
  • Tojás, de hetente csak maximum 3-4 sárgája
  • Tejtermékek: natur joghurt, kefir
  • Extra szűz olívaolaj, csukamájolaj
  • Maximum 2 dl jó minőségű vörösbor
  • Étcsokoládé
  • Fokhagyma

További jótékony hatású élelmi anyagok

  • B-vitaminok (B6-, B12-, és B9- (folsav) vitaminok)
  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • E-vitamin
  • Omega-3 zsírsavak (pl. dió, lenmagolaj, repceolaj
  • Ginszeng
  • Páfrányfenyő (Gingko biloba)

Kedvezőtlenül hatnak a demencia kialakulására az alábbi élelmiszercsoportok:

  • Vörös húsok
  • Burgonya
  • Finomított szénhidrátok, pékáruk
  • Édességek, sütemények
  • Vaj, margarin, zsíros sajtok
  • Bő zsírban sült ételek
  • Gyorséttermi ételek
  • Mértéktelen alkoholfogyasztás
  • Cukrozott, szénsavas üdítőitalok

Ne csak a táplálkozásra figyeljünk!

A demencia kialakulásáért nem csupán a helytelen táplálkozás a felelős, egyéb kockázati tényezők is elindíthatják a szellemi hanyatlás folyamatát, melyek egy részén tudunk változtatni (például dohányzás elhagyása, fizikai aktivitás, olvasás), míg más része nem befolyásolható (életkor, társbetegségek, genetika).

Bővebben
Kapcsolódó témák
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.01.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...