Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?

Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?

Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.09.23.
Szerző: doktorGO
Az emberi test egy nagy, összefüggő rendszer, ahol egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással szoros kapcsolatban állnak és együttműködnek. Nem kell különösebben szakértőnek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk: az agy és az emésztőrendszer is befolyásolja egymás működését. De vajon hogyan?

A bélrendszer illetve a bélflóra egészsége hozzájárulhat a kiegyensúlyozott agyi működéshez, illetve közvetetten számos idegrendszeri panasz orvoslásához.

Az összeszorult gyomor, amit egy prezentáció előtt érzünk, a stressz által okozott hasmenés, vagy akár az érzelmi evés, mind-mind azt támasztja alá, hogy ez a két egymástól távol eső szerv szoros kapcsolatban áll, kommunikál egymással. De azt ki gondolná, hogy a bélflóra helyreállításával csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők például a migrénes panaszok.

Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?

„A bélrendszert gyakran nevezik "második agynak". Amellett, hogy meghatározó szerepet játszik az érzelmi és kognitív funkciókban, számos olyan ingerületátvivő anyagot termel - például dopamint és szerotonint - mint az agyunk, sőt, a szerotonin 95%-a az emésztőrendszerben termelődik. A jó bélegészség rendkívül fontos a hangulat optimalizálásában, és segítheti a szorongás megelőzését, a stressz csökkentését, illetve a depresszió mérséklését. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, akkor az a viselkedésre is hatással van, és közrejátszhat például abban, hogy mennyire vagyunk bevállalósak vagy visszahúzódóak, netán boldogok vagy boldogtalanok.” – magyarázta Dr. Budai Marianna szakgyógyszerész.

Bélflóra hatása az agyi működésre

A bélrendszerünk nyálkahártyáján megannyi mikroorganizmus él, amelyek többségében – a kisebb számban jelen lévő gombákat és vírusokat kivéve - jótékony és rossz baktériumokra bonthatók. Ezeknek az egyensúlya nagyon érzékeny, ha ez felborul,  felgyorsítják a gyulladási folyamatokat, és amellett, hogy károsak az egészségünkre, a mentális jólétünket is negatívan befolyásolhatják.

„A bél-agy tengely nemcsak a hangulatingadozásban játszik kulcsszerepet, hanem megfelelő működése ma már bizonyítottan olyan neurológiai rendellenességekkel hozható összefüggésbe, mint például a szklerózis multiplex, a hangulat- és szorongásos zavarok, a depresszió, az autizmus spektrumzavar, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a migrén” – mondta el a szakember.

Probiotikumok szerepe az egészséges bélflóra kialakításában

A bélflóra születésünk után alakul ki a bélrendszerünkben, amelynek összetételét ezután a táplálkozásunk és az életmódunk folyamatosan befolyásolja. Az olyan élelmiszerek, amelyek jótékony baktériumokat például a probiotikumokat, valamint azok működését támogató úgynevezett prebiotikumokat tartalmaznak, nem csak a bél egészségének javításában, hanem a szorongás és a depresszió tüneteinek enyhítésében is szerepet játszhatnak.

Hogyan őrizzük meg a bélflóra egyensúlyát?

„Függetlenül attól, hogy érzelmileg nehezebb időszakon megyünk-e át, javasolt minél több, „bélbaktériumoknak tetsző” probiotikus ételt beépíteni az étrendbe, hiszen ezek mindenképpen kedvezően hatnak az immunrendszerre és az egészségre, beleértve a vércukorszint szabályozását és a gyulladások csökkentését.

Kitűnő probiotikumforrások:

  • a joghurt,
  • a kefir,
  • a savanyú káposzta
  • a kombucha.

Fontos! Ezek hatása, csak megfelelő prebiotikumokkal kiegészítve tartható fent hosszú távon.

Miben lehet prebiotikum?

  • hagymában,
  • fokhagymában,
  • teljes kiőrlésű gabonákban,
  • banánban,
  • babfélékben

A megfelelő ételek fogyasztása mellett a bélflóra – és közvetetten az agyi működés – karbantartásában nagy segítségünkre lehetnek a jótékony bélbaktériumokat tartalmazó probiotikumok is, amelyek egy egyszerűbb és könnyebben követhető módját jelenthetik az optimális bélbaktériumegyensúly kialakításának.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.09.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...