Mit tehetünk otthon a pikkelysömör ellen?

Mit tehetünk otthon a pikkelysömör ellen?

Mit tehetünk otthon a pikkelysömör ellen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.08.28.
Szerző: doktorGO
A pikkelysömör vörös foltjainak megjelenése sok esetben életmódbeli változtatásokkal megelőzhető lenne. Mire figyeljünk, ha szeretnénk elkerülni a tünetek fellángolását?

Életmódváltással a  tünetek fellángolása ellen

A pikkelyes foltok leggyakrabban a fejbőrön, könyöknél és térdeken jelentkeznek, de előfordul hogy a körmökön, illetve az ízületeknél okoz elváltozást. A betegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, azonban megfelelő kezeléssel tünetmentes állapotba hozható.

Mit tehetünk otthon?

Az alábbi tippek segítségével sokat tehetünk a tünetek fellángolása ellen:  

  • Figyeljünk a bőr hidratálására, használjunk bőrtípusunknak megfelelő készítményeket.
  • Válasszunk természetes alapanyagú, vegyszermentes kozmetikumokat.
  • Viseljünk természetes alapú (pl. pamut, len, selyem) ruhaneműket, amelyek biztosítják a bőr megfelelő szellőzését.
  • Figyeljünk az étrendünkre: kerüljük a finomított szénhidrátok, telített zsírok, vörös húsok, illetve az alkohol fogyasztását, ezek ugyanis felerősíthetik a tüneteinket.
  • Amennyiben más betegségünk is van (pl. magas vérnyomás), egyeztessünk kezelőorvosunkkal a gyógyszereinkről. Bizonyos hatóanyagok (pl. beta-blokkolók) súlyosbíthatják a pikkelysömör tüneteit.
  • Figyeljünk a levegő páratartalmára, amennyiben otthonunkban, munkahelyünkön száraz a levegő, érdemes beszereznünk párásító készüléket.
  • Szokjunk le a dohányzásról.
  • Csökkentsük a stresszt az életünkben: meditáljunk, jógázzunk és/vagy sportoljunk rendszeresen.

(Forrás: https://www.healthline.com/health/psoriasis/treat-symptoms-home)

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.08.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?
Hogyan közlekedjünk biztonságosabban?
A biztonságos vezetés alaptétel a közlekedés során, azonban ezen kívül van még néhány olyan dolog, amit érdemes megtennünk azért, hogy ne csak a vezetésünk, hanem a környezetünk és az autónk is...
Igyunk vagy ne igyunk sört edzés után?
A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után, így gyakran fogyasztják testmozgás után is ezt a hűsítőt. De vajon ugyanolyan hatékony-e, mint a többi sportital, a víz, a...
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...