Kérdések és válaszok a kézfertőtlenítőkről

Kérdések és válaszok a kézfertőtlenítőkről

Kérdések és válaszok a kézfertőtlenítőkről

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.12.
Szerző: doktorGO
A COVID-járvány idején sokan hordanak maguknál különböző kézfertőtlenítő szereket, de fontos kihangsúlyozni, hogy ezek nem helyettesítik az alapos kézmosást. Miért? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a kézfertőtlenítőkről.

Ténylegesen tiszta lesz a kezünk a fertőtlenítőtől?

Nem. A fertőtlenítőszer elpusztíthatja a baktériumokat, de nem lesz tőle tiszta a kezünk, hiszen a szennyeződés ugyanúgy rajta marad. A sárral, szennyeződéssel járó tevékenységek esetén (pl. kertészet, horgászat, kempingezés), próbáljuk meg letisztítani a kezünket, mielőtt fertőtlenítőszert használunk, így a fertőtlenítés is hatékonyabb lesz.

Hatásosabb, mint a szappan?

Nem. A szappan és a víz nemcsak tisztít és fertőtlenít, hanem hatékonyabban pusztítja el –többek között- az olyan baktériumokat, mint a norovírust, a Cryptosporidium és a Clostridioides difficile. Másik hátránya a kézfertőtlenítőknek, hogy nem tudják eltávolítani kezeinkről a különböző vegyi anyagokat és nehézfémeket, míg a szappan igen.

Minden kézfertőtlenítő egyformán jó?

Nem. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ a legalább 60%-os alkoholtartalmú fertőtlenítőszerek használatát javasolja, így biztosak lehetünk benne, hogy a szer megfelelő vírusölő hatással bír.

Lehet-e veszélyes/ártalmas?

Igen. A legjobb kézfertőtlenítők alkohol alapúak, ami azt jelenti, hogy gyúlékonyak is egyben, így minden esetben figyelnünk kell azok biztonságos (nem tűzveszélyes) helyen való tárolására.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal több mint 100 féle kézfertőtlenítőben talált metanolt. Ez egy olyan alkohol, amely képes a bőrön keresztüli felszívódásra, és az alábbi tüneteket okozhatja: hányinger, hányás, fejfájás, homályos látás, vakság, görcsroham, kóma, idegrendszeri károsodás, ezért nagyon fontos, hogy vásárlás előtt figyelmesen olvassuk el a kézfertőtlenítők összetételét.

Túlzásba vihetjük-e a használatát?

Igen. A kézfertőtlenítőben lévő alkohol hatására kiszáradhat és repedezhet a bőrünk, ami egy nagyszerű táptalaj a baktériumok számára, ezért érdemes csak annyit használnunk ezekből a szerekből, amennyi valóban szükséges. A bőrünk hidratálását a kézfertőtlenítő száradása után végezhetjük el.

El tudjuk készíteni otthon?

Igen. A boltokban számos termék vásárolható, ám ha szeretnénk inkább magunk készíteni a fertőtlenítőt, az alábbi összetevők vegyítésével megtehetjük:

  • 4 csésze izopropil-alkohol,
  •  ¼ csésze hidrogén-peroxid,
  • 4 teáskanál glicerin,
  • 1 csésze desztillált víz (vagy felforralt és lehűtött víz).

Fontos, hogy a vegyület keverése előtt és után alaposan mossunk kezet, és tiszta műanyag vagy üvegedényben tároljuk azt a felhasználásig.

Hogyan használjuk helyesen a fertőtlenítő szereket?

Ahhoz, hogy a kézfertőtlenítő megfelelően hasson, a kezünknek szennyeződésmentesnek kell lennie. Nyomjunk egy vagy két nyomást a fertőtlenítőből, majd dörzsöljük át vele a teljes kézfelületet, majd hagyjuk körülbelül 20 másodpercig száradni. .

Forrás: https://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-truth-about-hand-sanitizer

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2022.01.12.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?
Hogyan közlekedjünk biztonságosabban?
A biztonságos vezetés alaptétel a közlekedés során, azonban ezen kívül van még néhány olyan dolog, amit érdemes megtennünk azért, hogy ne csak a vezetésünk, hanem a környezetünk és az autónk is...
Igyunk vagy ne igyunk sört edzés után?
A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után, így gyakran fogyasztják testmozgás után is ezt a hűsítőt. De vajon ugyanolyan hatékony-e, mint a többi sportital, a víz, a...
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...