5 dolog, amitől éhes maradhatsz

5 dolog, amitől éhes maradhatsz

5 dolog, amitől éhes maradhatsz

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.09.05.
Szerző: doktorGO
Előfordult már, hogy elfogyasztottuk a reggelinket, ebédünket, mégis éhesek maradtunk? Az éhség oka ilyenkor gyakran az, hogy mikrotápanyagokban hiányos ételeket fogyasztottunk. Összeszedtünk néhány olyan ételt, ami után nem meglepő, ha éhesek maradunk.

Croissant, fánk, muffin

A felsorolt édességeket sokan választják a reggeli tejeskávé mellé, azonban a magas zsír és szénhidráttartalmuk miatt a kelleténél több kalóriát fogyaszthatunk velük annak ellenére, hogy értékes tápanyagokban nem bővelkednek.

Tipp: A croissant, muffin vagy a fánk helyett válasszunk inkább teljes kiőrlésű pirítóst főtt tojással.

Diétás joghurt

Minél többször rágunk meg egy ételt, annál kevésbé leszünk éhesek, ebből a szempontból a joghurt nem a legjobb választás. Mindemellett az alacsony zsírtartalmú joghurtokban általában több (gyümölcs)cukor van, mint a normál változatban, ami gyorsabban megnövelheti a vércukorszintet.

Tipp: Próbáljuk ki inkább a normál joghurtot, granolával, friss, bogyós gyümölcsökkel, esetleg mandulával, dióval – a magasabb rosttartalom és a rágás miatt kisebb az esély az éhen maradásra.

Rizs

Az egyszerű fehér rizstől megemelkedhet, majd hirtelen lezuhanhat a vércukorszintünk, amitől ismét éhesek lehetünk.

Tipp: Érdemes köretként inkább- túlfőzés nélküli- basmati vagy barna rizst fogyasztanunk, amelyek nem okoznak olyan nagymértékű vércukorszint ingadozást, mint a fehér változat.

Tojásfehérje

Gyakori, hogy diétázás miatt sokan a tojásnak csak a fehérjét fogyasztják, azonban nem veszik számításba azt, hogy ilyenkor hamarabb lesznek éhesek, így akár több kalóriát is bevihetnek attól, mintha megették volna a tojássárgáját is.

Tipp: A teljes tojás amellett, hogy aminosavakban gazdag, elfogyasztása jobban csillapítja az éhséget, mint önmagában a fehérje, így nem érdemes külön fogyasztani őket.

Gyümölcslé 7 /13 Nincs benne a gyümölcs rostja, amelyből származik, ami nagy oka annak, hogy az alma és a szőlő telítettnek érzi magát, és lassítja a cukor áramlását a véráramba. Rost nélkül a vércukorszint gyorsan megugorhat, majd összeomolhat, és éhes lehet.

Fehér kenyér

A fehér kenyér alacsony rosttartalma miatt elfogyasztása után hamar megemelkedik a vércukorszintünk, amely leesése után hamar éhesek leszünk. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű pékáruk tartalmazzák azokat az értékes összetevőket (pl. korpa, héj), amelyek lassítják a szénhidrátok felszívódását- ezáltal a vércukorszint emelkedését – így jobban laktatnak, mint a fehér változat.

Tipp: A fehér kenyér helyett válasszunk inkább rozsos, zabkorpás, teljes kiőrlésű vagy tönköly kenyeret.

Forrás: https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-foods-make-you-hungry

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.09.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...