Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.09.21.
Szerző: doktorGO
A szív és keringési rendszer betegségeinek kialakulásának hátterében sok esetben a helytelen táplálkozási szokások állnak. A gyógyszeres terápia megkezdése előtt érdemes életmódváltással befolyásolni a koleszterinszintet. Mit ehetünk, és mit kerüljünk ilyenkor?

Mire figyeljünk étrend összeállításnál?

  • A napi energia bevitel maxiumum 30 százaléka legyen az össz-zsírbevitelünk, melyben a telített zsírsavak maximum 10 százalékot tegyenek ki.
  • Válasszunk inkább telítetlen zsírsavakat a zsírbevitelnél.
  • Csökkentsük minimálisra a transz-zsírsavak fogyasztását.
  • Növeljük a napi rostfogyasztást legalább 35 g/napra.
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást.
  • Csökkentsük a fruktóz, szacharóz, invertcukor és glükóz tartalmú ételek fogyasztását.

Mit együnk?

  • zöldség- és főzelékfélék, száraz hüvelyesek: brokkoli, káposztafélék, petrezselyem, zeller, fejes saláta, paprika, paradicsom, retek, cukkini, padlizsán
  • gyümölcsök: alma, körte, citrusfélék, kivi, piros gyümölcsök
  • olajos magvak: dió, mandula
  • péksütemények: teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk (pl. Graham kenyér, bakonyi barna)
  • házi készítésű, reform jellegű, édesítőszeres édességek
  • gabonafélék: hajdina, köles, korpák (búza, zab), zabpehely, barnarizs
  • durumlisztből készült száraz tészták
  • tej, tejtermékek: 1,5%-os tej, 12%-os tejföl, zsír­szegény joghurt, kefir, sovány túró
  • húsok: csirke, pulyka, zsírszegény sertéscomb vagy karaj grillezve vagy sütve
  • halak: lazac, busa, harcsa, makréla
  • tojás (maximum heti 2-3 db)
  • növényi olajok használata

Mit kerüljünk?

  • zöldségfélék: sütőtök, csicsóka, borsó, lencse
  • krémlevesek
  • gyümölcsök: banán, szőlő, aszalt és cukrozott gyümölcsök
  • cukros és/vagy zsíros pékáruk: kaka­ós csiga, lekváros, sajtos pogácsa
  • zsíros (20% zsírtartalom feletti) tejtermékek: vaj, tejföl, tejszín, sajtok, cukrozott tejdesszertek
  • húsok, húskészítmények: kacsa, liba, zsírosabb húsrészek (pl. sertés, marha), szalámi, kolbász, hurka, felvágott (pl. disznósajt), tepertő, szalonna
  • kacsa-, liba-, sertészsír
  • édesség: csokoládé, kekszek, nápolyik
  • alkohol
  • cukros üdítőitalok
  • majonézes saláták
  • frissen (zsírban) sültek
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.09.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...