Irinyi-Barta Tünde cikkei

2012-ben diplomázott a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán Táplálkozástudományi Szakemberként. A Webbeteg internetes egészségügyi portál szakértője 2012 óta, mely idő alatt számtalan cikket írt a táplálkozás témáján belül, orvos-válaszol rovatban segít a hozzá forduló embereknek kérdéseik megválaszolásával.

Szükségesek-e a léböjtkúrák?
2021.11.08. 11:35
A fogyókúrázók körében igen népszerűek a különböző léböjtkúrák, de vajon egészséges-e, ha csak folyadékot iszunk? Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudományi szakértőnk állásfoglalását olvashatod a léböjtkúrákkal kapcsolatban.
Egészséges-e a szénhidrátmegvonás?
2021.10.29. 09:40
A szénhidrátokra nagy szükségünk van, hiszen ezek szolgáltatják szervezetünk számára a legkönnyebben hasznosítható energiát, nélkülözhetetlen többek között az agy és az izomzat megfelelő működéséhez. Hiánya esetén csökken az energiaszint, fizikailag és szellemileg is fáradtabbnak érzi magát az ember, romlik a teljesítő- és koncentráló-képesség.
Egészséges-e a tejtermékek kerülése?
2021.10.25. 11:55
Valaki ajánlja, valaki ellenzi a tejmentes étrendet, de vajon kinek hihetünk? Mi szól a tejtermékek mellőzése, illetve fogyasztása mellett? Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudományi szakértőnk állásfoglalását olvashatod a tejmentes diétával kapcsolatban.
Egészséges-e a vegetarianizmus?
2021.10.20. 12:15
Többféle vegetáriánus táplálkozási irányzatot különböztetünk meg attól függően, hogy követői milyen élelmiszercsoportokat zárnak ki étrendjükből, de az mindegyikben közös, hogy növényi eredetű élelmiszerek alkotják étrendjük alapját. Irinyi-Barta Tünde, táplálkozástudományi szakértő összefoglalta nekünk a vegetarianizmus előnyeit és hátrányait.
Mit jelent a glikémiás index kifejezés?
2021.10.15. 19:15
A glikémiás index (rövidítve GI) az ételeknek azon jellemzője, hogy elfogyasztásuk után milyen gyorsan, és milyen mértékben emelik meg a vércukorszintet. Kizárólag a szénhidráttartalommal rendelkező tápláléknak van glikémiás indexe, de nem mutatja meg a táplálék szénhidráttartalmát.
Hogyan táplálkozzunk sportolás előtt, alatt és után?
2021.09.28. 11:45
A teljesítőképességet megfelelő étrend összeállításával segíthetjük. Táplálkozási tanácsadás szempontjából figyelembe kell venni azt, hogy milyen a sportág jellege, milyen a sportoló testtömege, testösszetétele, mennyi energiára van szüksége, milyen az ízlése, és van-e versenyidőszak.
Honnan tudhatjuk, hogy egészséges egy élelmiszer?
2021.09.24. 16:10
Ha egészséges élelmiszereket szeretnénk választani, akkor ne az ár, és/vagy a termék csomagolása legyen a mérvadó, hanem figyelmesen olvassuk el a címkén szereplő információkat. Melyiket vegyük, melyiket ne? Mit nézzünk ilyenkor?
Mennyit együnk, ha fogyni szeretnénk?
2021.09.16. 11:55
Ahhoz, hogy megtudjuk, mennyi kalóriát kellene fogyasztanunk, először is meg kell tudnunk, mennyi testünk napi energiaszükséglete.
Hogyan számoljuk a kalóriákat?
2021.09.13. 11:15
Legyen szó fogyókúráról, vagy egy speciális étrendről, szükség lehet az ételekkel és italokkal elfogyasztott kalória mennyiségének számolására. Fontos azonban, hogy ne csak a kalóriatartalmat vegyük figyelembe, hanem az ételek tápanyag-összetételét is.