Miért fontos a Réz?

Miért fontos a Réz?

Miért fontos a Réz?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.07.
Szerző: doktorGO
Számos információ kering az interneten, így nem csoda, ha a vitaminok és ásványi anyagok útvesztőjében elbizonytalanodhatunk. A következőkben a Réz hivatalosan is igazolt hatásait szedtük össze.

Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításokat szeretnénk ellenőrizni. A szervezet célja, hogy hiteles, tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos jelenleg igazolt hatásokkal kapcsolatban.

A Réz hivatalosan is igazolt hatásai

Az emberi szervezet körülbelül 80 mg rezet tartalmaz, amely elsősorban a szemben, májban, szívben, izomban, agyban és vesében, valamint a plazmában található. A Réz jelenléte nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul:

  • egészséges kötőszövetek fenntartásához,
  • az energiatermelő folyamatokhoz,
  • az idegrendszer normál működéséhez,
  • részt vesz az egészséges haj és bőr fenntartásában,
  • fontos szerepet játszik a vasszállításban,
  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Miben található Réz?

A réz felszívódása az élelmiszerekből kb. 35-70% között van. Az élelmiszer-nyersanyagok közül az alábbiak tartalmazzák a legtöbb rezet:

  • hüvelyesek
  • gabonafélék
  • máj

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás: https://www.cambridgecommodities.com/health-claims.htm, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.12.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?
Hogyan közlekedjünk biztonságosabban?
A biztonságos vezetés alaptétel a közlekedés során, azonban ezen kívül van még néhány olyan dolog, amit érdemes megtennünk azért, hogy ne csak a vezetésünk, hanem a környezetünk és az autónk is...
Igyunk vagy ne igyunk sört edzés után?
A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után, így gyakran fogyasztják testmozgás után is ezt a hűsítőt. De vajon ugyanolyan hatékony-e, mint a többi sportital, a víz, a...
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...