Hogyan csökkentsük a koleszterinszintünket?

Hogyan csökkentsük a koleszterinszintünket?

Hogyan csökkentsük a koleszterinszintünket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.17.
Szerző: doktorGO
Az emelkedett koleszterinszint rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással könnyen befolyásolható. Milyen életmódbeli tényezőkre figyeljünk, ha csökkenteni szeretnénk a koleszterinszintünket?

A koleszterinszint gyors csökkentése legtöbb esetben életmódbeli változtatásokkal elérhető, nem szükséges hozzá gyógyszeres kezelés. Milyen változtatásokkal lehetünk eredményesek?

  • Fogyasszunk sok zöldséget, hüvelyeseket és gyümölcsöt!
  • Kerüljük a finomított lisztet, cukrokat és az abból készült kész termékek fogyasztását. Válasszunk inkább teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket.
  • Mérsékeljük az étrendünkben a telített zsírokat (pl. vaj, tejtermékek). Válasszunk helyettük omega-3 zsírsav tartalmú élelmiszereket (pl. lazac, makréla).
  • Mozogjunk rendszeresen heti három-négy alkalommal minimum 60 percet. A közepes intenzitású sportok hatékonyan csökkentik a koleszterin-szintet.

Mikor szükséges a gyógyszeres kezelés?

Amennyiben az egészséges életvitelre való áttérés nem hoz eredményt, úgy érdemes felkeresnünk orvosunkat, hogy kiderítse, mi okozhat emelkedett koleszterin-szintet. Az okok mögött számtalan dolog állhat (pl. genetika, pajzsmirigybetegség, anyagcsere betegségek), melyek gyógyszeres kezelést igényelhetnek. Fontos tudni, hogy az életmódbeli változtatás hozzájárul a gyógyszeres terápia sikerességéhez is.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.12.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...