Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mikor vegyük be a vitaminokat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.03.
Szerző: doktorGO
Ha a vitamin és ásványi anyag pótlására étrend-kiegészítőket használunk, akkor jogosan merülhet fel a kérdés azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes őket bevenni. A válasz korántsem olyan egyszerű, ugyanis számos dologtól függhet (pl. milyen vitaminról van szó, szedünk-e valamilyen gyógyszert rendszeresen). Milyen általános szabály fogalmazható meg mégis?

Multivitaminok és vízoldékony vitaminok

A multivitaminokat és egyes vízoldékony vitaminokat (pl. B-vitaminok) – ha a tájékoztatóban másképp nem jelölik - bármikor, étkezés közben vagy anélkül is bevehetjük, azonban érdemes mindig ugyanazon időben fogyasztani.

Amennyiben multivitamint és egyéb étrend kiegészítőt is szedünk (pl. Kalcium), érdemes azokat néhány óra különbséggel bevinni.

Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminokat (pl. D-, A-, E-vitamin) inkább étkezés közben fogyasszuk, egyrészt azért, hogy elkerüljük az esetleges hányinger kialakulását, másrészt  pedig, hogy elősegítsük a vitamin hatékonyabb felszívódását.

Gyógyszerek és vitaminok

Ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert (p. pajzsmirigybetegségre) vagy antibiotikumos kúrán vagyunk, érdemes kikérnünk a vitaminok bevétele előtt a kezelőorvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét azok bevételének időpontjáról az esetlegesen felmerülő gyógyszerkölcsönhatások miatt.

Mire figyeljünk?

Mielőtt az őszi-téli extra vitamin raktározást megkezdenénk, érdemes kikérnünk kezelőorvosunk véleményét arról, van-e szükségünk plusz vitamin és ásványi anyag bevitelére. Figyeljünk arra, hogy elsősorban egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezzük a hiányzó tápanyagokat, de ha orvosunk is egyetért abban, hogy szükséges az étrend-kiegészítők használata elkezdhetjük azok szedését.

Forrás: https://blogs.webmd.com/public-health/20210226/whats-the-best-time-of-day-to-take-vitamins

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.11.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...