Mit tehetünk az őszi fáradtság ellen?
2021.11.02. 07:15
A rövidebb nappalok, az őszi borongós időjárás fáradtabbá, álmosabbá tehet minket. Mit tehetünk azért, hogy fittebbek és energikusabbak maradjunk?
Meghízhatok, ha fogamzásgátló tablettát szedek?
2021.11.01. 19:55
A fogamzásgátlók egyik rettegett mellékhatása a testsúlynövekedés. Valójában a fogamzásgátló tabletta nem hizlal, csupán többféle gyógyszer van, többféle hatóanyaggal, amelyekből mindenkinek más-más tabletta válik be.
Mit tegyek, ha vesekőre gyanakszom?
2021.11.01. 16:10
Kő a húgyúti rendszerben bárhol jelen lehet, hátterében a vese és a húgyutak fertőzése, anatómiai rendellenességek vagy kiszáradás, illetve bizonyos anyagcserezavarok állhatnak, melyek a kövesség kiújulására hajlamosítanak. Mit tegyünk, ha vesekőre gyanakszunk?
Hogyan segíthetjük magunkat  a gyászfolyamatban?
2021.11.01. 07:15
A gyász sokak számára az elmúlt időszak legfájdalmasabb élményévé vált. Nem mindegy, hogyan próbáljuk meg legfájdalmasabb veszteségeinket feldolgozni, hogyan végezzük el a gyászmunkát. Mit tegyünk és mit ne, amikor gyászolunk?
Miért fontos a megfelelő energiabevitel időskorban?
2021.10.31. 19:55
Az időskorúak energiaszükséglete általában kevesebb, mint a fiatal vagy középkorú felnőtteké. Ez egyrészt a kor előrehaladtával bekövetkező zsírmentes testtömeg csökkenésének tudható be, másrészt pedig oka lehet a fizikai aktivitás csökkenése is.
Mire figyeljünk sportolás közben, ha cukorbetegek vagyunk?
2021.10.31. 13:25
A rendszeres testmozgás segít a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában és a vércukorszint csökkentésében, de mire figyeljen ilyenkor egy cukorbeteg?
Mikor szűnnek meg a nikotinmegvonás tünetei?
2021.10.30. 23:55
A nikotin erős függőséget okozó szer, hirtelen megvonása fizikai és pszichés tüneteketegyaránt okoz, éppen ezért rendkívül nehéz abbahagyni a dohányzást. De vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy megszűnjenek a nikotinmegvonás tünetei? Erre a kérdésre adunk most választ az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembereivel.
Hogyan ellenőrizhetjük vércukorszintünket?
2021.10.30. 21:15
Ha valaki cukorbeteg, az az egész életére hatással van. Nem elég csupán az étkezésére, gyógyszereire, sérüléseire/sebeire odafigyelnie, hanem rendszeresen ellenőriznie kell értékeit.
Mennyi zöldséget és gyümölcsöt egyenek az idősebbek?
2021.10.30. 14:15
Arra vonatkozóan, hogy milyen életkorban, hogy javasolt táplálkozni, világszerte életkorspecifikus táplálkozási ajánlások lettek kidolgozva. Hazánkban eddig nem állt rendelkezésre egy aktuális, az idősekre vonatkozó, könnyen értelmezhető, élelmiszeralapú táplálkozási ajánlás, de az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet pótolta a hiányt. Mennyi zöldséget és gyümölcsöt egyenek az idősebbek?
Miért és mikor fontos a D-vitamin-hiány pótlása?
2021.10.29. 19:55
Az őszi-téli időszakban, október és március között, Magyarországon tízből kilenc embernél alakul ki D-vitamin-hiány, ami megduplázza a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.