Ritka betegségek

Ritka betegségek

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Minden huszadik ember érintett a 6.000 ismert ritka betegség valamelyikében. A ritka betegségek sokat rontanak az érintettek életminőségén, és orvosaik számára megnehezítik a diagnózis felállítását.

Kiváltó ok legtöbbször: a genetika

A ritka betegségek túlnyomó része genetikai eredetű, és ezek csaknem fele már gyerekkorban megnyilvánul. A ritka betegségekben érintett gyerekek 30 százaléka sajnos nem éri meg az 5. születésnapját.

Diagnózis

A ritka betegségeknél nehéz a helyes diagnózis felállítása. Mivel ezek nagyon „szokatlan” betegségek és rendkívül kevés beteget érintenek, ezért az orvosok többsége személyesen még csak nem is találkozik velük pályafutása során. Sőt, számos ritka genetikai és anyagcsere-betegség páciensenként eltérő tüneteket produkál, és ez a tény tovább bonyolítja a kórisme megállapítását.

Nem minden beteg jut tehát időben hozzá a megfelelő diagnózishoz, ápoláshoz és – ha egyáltalán rendelkezésre áll – kezeléshez. A statisztikák szerint a beteget akár 8 specialista is megvizsgálja, mire felállítják a helyes diagnózist, és amíg ez nem történik meg, a páciens élete merő bizonytalanság. Átlagosan közel 5 év szükséges a helytálló diagnózis megállapításáig (az ilyen betegek nagyjából 40 százalékát ez idő alatt legalább egyszer félrediagnosztizálják). 

Kezelés

A legtöbb beteg életminősége a kezelés rendelkezésre álló lehetőségeitől és az orvostudomány fejlődésétől függ. Néhány ilyen betegség csak vérplazmából készült gyógyszerekkel kezelhető, melyek tehát mesterségesen úton nem állíthatók elő, a páciensek élete ebben az esetben nagyban függ a plazmadonoroktól, ezért is olyan kivételes és fontos a vérplazma.

(Forrás: www.biolifeplasma.com)

Ritka betegségek - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha gyakran szédülök?
A szédülés számos kórkép esetén előfordulhat a banális betegségektől egészen a komplex neurológiai betegségekig, így mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...