Könnycsatorna-elzáródás

Könnycsatorna-elzáródás

1 perces olvasási idő
Szerző: Semmelweis Egyetem,
Veleszületett könnycsatorna-elzáródás, vagy szűkület is állhat az állandó könnyezés hátterében, amely már újszülöttkorban jelentkezhet.

Milyen tünetei lehetnek?

Legjellemzőbb tünete, hogy az egyik vagy mindkét szem könnyezik, az érintett szemet és az arcot eláztatja a könny, a szemrésben és a pillákon váladék jelenhet meg, a szemkörnyéki bőr kipirosodhat.

Mit tehetünk?

Az újszülöttkori könnycsatorna-masszázst bátran alkalmazzuk, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, és nem merül fel sérülés, fertőzés, vagy fejlődési rendellenesség a háttérben. A módszerrel a babák 6 hónapos korára az esetek 95 százalékában elkerülhető a műszeres beavatkozás, derül ki a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideójából.

Mire figyeljünk?

Az újszülöttek 5-10 százalékát érinti a jelenség, mely azonban általában spontán vagy az alábbi videóban is látható gyakorlattal megszüntethető – mondja el dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Szemészeti Klinika egyetemi adjunktusa, aki ugyanakkor fontosnak tartja kiemelni, hogy a könnytömlő masszírozása előtt minden esetben meg kell győződni arról, hogy nincsen-e idegen test a szemrésben, nincs-e komoly gyulladás, esetleg glaukóma. Amennyiben ezek kizárhatók, az esetek nagy részében a könnyutak veleszületett szűkületéről van szó, amely a videóban bemutatott masszázs segítségével általában meggyógyul.

Útmutató

  • Veleszületett könnycsatorna-elzáródás, vagy szűkület is állhat az állandó könnyezés hátterében, amely már újszülöttkorban jelentkezhet.
  • Legjellemzőbb tünete, hogy az egyik vagy mindkét szem könnyezik, az érintett szemet és az arcot eláztatja a könny, a szemrésben és a pillákon váladék jelenhet meg, a szemkörnyéki bőr kipirosodhat.
  • Az újszülöttkori könnycsatorna-masszázst alkalmazhatjuk, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, és nem merül fel sérülés, fertőzés, vagy fejlődési rendellenesség a háttérben.
  • Az újszülöttek 5-10 százalékát érinti a jelenség, mely azonban általában spontán vagy könnycsatorna-masszázs hatására elmúlik.
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...