Szembetegség

Szembetegség

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Szemünk és látásunk nagyon kényes téma, hiszen életminőségünket befolyásolja. A szemben kialakult panaszok nagyon zavaróak és veszélyesek, ezért javasolt az évenkénti szűrővizsgálat és panaszok esetén az azonnali orvosi kontroll.

A leggyakoribb szembetegségek

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladást általában bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza, de az arra hajlamos személyeknél allergiás reakcióként is bekövetkezhet. Legfőbb tünetei a könnyezés, a szem(ek) kipirosodása, viszketés, fényérzékenység, váladékozás, homályos látás, idegentest érzése. Bár nagyon látványos és kellemetlen betegség, általában nem igényel sürgősségi kezelést, azonban szükséges minél előbb orvoshoz fordulni rendkívül fertőző jellege, illetve a panaszok mielőbbi enyhítése miatt.

Távollátás

A távollátó beteg a távoli tárgyakat, személyeket élesen látja, azonban a hozzá közel lévőket homályosan. A távollátással célszerű minél előbb szemészeti szakrendelésre látogatni, hiszen állapotunk tovább romolhat. Látóélesség vizsgálat alapján orvosa megállapítja az Ön számára optimális dioptriát, mely a szemüveg elkészítéséhez szükséges.

Rövidlátás

A rövidlátó beteg a közeli tárgyakat, személyeket élesen látja, azonban a hozzá távol lévőket homályosan. A rövidlátással célszerű minél előbb szemészeti szakrendelésre látogatni, hiszen állapotunk tovább romolhat. Látóélesség vizsgálat alapján orvosa megállapítja az Ön számára optimális dioptriát, mely a szemüveg elkészítéséhez szükséges.

Zöldhályog

A zöldhályog (glaukóma) nem gyógyítható, de jól kezelhető szembetegség. Megfelelő kezeléssel (általában szemcsepp) az általa okozott látásromlás, végső esetben vakság megelőzhető. Jellegzetes tünetei a szem és szemkörnyéki fájdalom, szempirosodás, homályos látás.

Szürke hályog

A szürke hályog (katarakta) gyógyszerrel, szemtornával és optikai eszközökkel sajnos nem kezelhető, egyedül a műtét jelent hatásos megoldást. A betegség főként idősebb korban jelentkezik. Jellegzetes tünetei a homályos látás, rosszabb látás a sötétben, visszatükröződéssel szembeni érzékenység, a színek elhalványulása, kettős látás.

Hogyan előzhetjük meg a szembetegségeket?

Bizonyos szembetegségek (mint pl. a rövidlátás) öröklődhet, azonban mi is sokat tehetünk, hogy szemünk minél tovább maradjon egészséges.

  • Fogyasszunk sok zöldségben és gyümölcsben gazdag ételeket, A-, C- és E-vitamint, továbbá cinket.
  • Óvjuk szemünket a nap káros sugaraitól. A kalap viselése kb. 50 százalékban, míg a megfelelő UV-szűrőkkel ellátott napszemüveg akár 100 százalékban is csökkentheti a szemet ért káros sugárzást. Fontos tudni, hogy nagyon veszélyes az UV-szűrő nélküli napszemüveg, mivel a sötét lencse használatakor a pupilla kitágul, így több káros sugarat enged a szembe, mintha hunyorognánk.
  • Járjunk évente szűrővizsgálatra, ahol a legkisebb elváltozások is időben kimutatásra kerülhetnek, így kezelésük is hamar megkezdődhet.
Szembetegség - Részletesen a témáról
Mikor ajánlott a szemtorna?
A szemtorna mindenkinek ajánlott, különösen azoknak, akiknek szemműtét után izom-kontrollra van szüksége, kancsalok, vagy nem tudják szemüket az olvasáshoz fókuszálni, és tompa vagy kettős látásuk van.
Hogyan készüljünk fel a lézeres szemműtétre?
A látásjavító lézeres szemműtét alkalmas a rövidlátás, illetve a távollátás kezelésére is. Ideális esetben akár teljesen elhagyható a szemüveg és a kontaktlencse.
5+1 tipp szemszárazság ellen
A vírushelyzet és a karantén ugyan oldódni látszik, de a bezártság nem csak a hangulatunkra nyomta rá a bélyegét, hanem a szemünknek sem tett jót. Mit tehetünk a szemszárazság ellen?
A multifokális lencse előnyei és hátrányai a vezetés alatt
Multifokális lencsével nagyon jól lehet látni a távol lévő tárgyakat és a műszerfalat egyaránt, ezért viselése vezetéshez is alkalmas. Az éjszakai vezetéshez azonban veszélyes lehet, ezért éjszaka hagyományos szemüveg használata ajánlott.
Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?
A szürkehályog betegség a szemlencse természetes elszürkülése, amely gyakran a korral jár. A látás fokozatos csökkenéséhez, végső esetben vaksághoz vezet. A látásélesség műtéttel javítható.
Mikor használjunk hypot és mikor ne?
A különböző fehérítőszereket (pl. hypo) gyakran használhatjuk a háztartásban fertőtlenítésre, tisztításra és nem utolsó sorban fehérítésre, azonban vannak olyan esetek, amikor jobb kerülni a velük való tisztítást. Melyek ezek?
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mely vitaminok fogyasztása ajánlott a szem védelmében?
Hasznos lehet
Mi károsíthatja a bélflórát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?