10 tipp az edzéseidhez

10 tipp az edzéseidhez

10 tipp az edzéseidhez

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.23.
Szerző: doktorGO
Számos gyakorlatot, edzéstervet találhatunk az interneten, ha mozogni szeretnénk, de vannak olyan általános szabályok, amikre mindenképp érdemes odafigyelni, ha mozogni készülünk. Melyek ezek?
  • Válassz az edzettségi szintednek megfelelő terhelést. Az edzések közben mindig figyelj arra, hogy ne legyen megerőltető egy-egy feladat, helyette inkább fokozatosan nehezítsd a gyakorlatokat.
  • Figyelj edzés közben a tested jelzéseire: ha bármilyen kellemetlenséget tapasztalsz, kérj segítséget egy edzőtől, gyógytornásztól.
  • Sérülések esetén csak a teljes gyógyulás/rehabilitáció után kezdj hozzá a „normál” terheléshez.
  • Mozgasd át a teljes tested az edzések során, ne csak azokat a gyakorlatokat végezd el, amiket kedvelsz, mert ez egyoldalú terheléshez, hosszú távon pedig sérülésekhez vezethet.
  • Figyelj a gyakorlatok helyes kivitelezésére, és ha bizonytalan lennél, kérj segítséget.
  • Válassz megfelelő szőnyeget vagy talajt, ami lehetővé teszi, hogy ne csúszkálj az edzés közben.
  • Mozgásszervi problémák (pl. gerincsérv) vagy egyéb betegségek (pl. magas vérnyomás) esetén minden esetben konzultálj az orvosoddal mielőtt mozogni kezdenél.
  • Ha lúdtalpad, esetleg lábboltozat süllyedésed van, akkor figyelj rá, hogy ne mezítláb, hanem megfelelő cipőben végezd el az álló/ugrással járó feladatokat.
  • Fogyassz elegendő mennyiségű (és minőségű!) folyadékot, továbbá mindig étkezz az edzések előtt!
  • Figyelj arra, hogy az edzések mindig bemelegítéssel kezdődjenek és nyújtással fejeződjenek be.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2022.01.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?
Hogyan közlekedjünk biztonságosabban?
A biztonságos vezetés alaptétel a közlekedés során, azonban ezen kívül van még néhány olyan dolog, amit érdemes megtennünk azért, hogy ne csak a vezetésünk, hanem a környezetünk és az autónk is...
Igyunk vagy ne igyunk sört edzés után?
A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után, így gyakran fogyasztják testmozgás után is ezt a hűsítőt. De vajon ugyanolyan hatékony-e, mint a többi sportital, a víz, a...
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...