Valóban létezik a szelektív hallás?

Valóban létezik a szelektív hallás?

Valóban létezik a szelektív hallás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.09.19.
Szerző: doktorGO
A fülünk folyamatosan érzékeli a hangokat körülöttünk még akkor is, ha különösebben nem figyelünk azokra. De vajon létezik-e szelektív hallás, amit oly sokszor emlegetünk? Cikkünkből kiderül.

Szelektív halásnak nevezzük azt, amikor konkrét hangra irányítjuk a figyelmünket és közben figyelmen kívül hagyjuk azokat az információkat, amelyek nem relevánsak a számunkra.  Ez tulajdonképpen egy olyan készség, ami a legtöbb embernél ösztönösen kialakul, azonban bármikor fejleszthető ha ez mégsem történik meg, vagy nehézségeink támadnak vele.

Hogyan lehet javítani a szelektív hallgatáson?

Az alábbi tippekkel fejleszthető a szelektív hallás:

Kerüljük a zajos környezetet!

Amikor a fülünk túlterheltté válik, nehéz szétválasztani azokat a hangokat, amelyekre figyelni szeretnénk.  Ha nincs lehetőségünk visszavonulni a zajtól, próbáljunk javítani a mindennapi szokásainkon (pl. hangos étterem helyett üljünk ki a teraszra).

Hangosíts!

Amennyiben nagy a zaj, és úgy érzed, nem tudsz figyelni, kérd meg a veled beszélgető személyt arra, hogy beszéljen hangosabban, de akkor is válts a hangerőn, ha nagy zajban zenét hallgatnál, így könnyebben ráhangolódhatsz arra a hangra, amit hallani szeretnél.

Gyakorold a koncentrált hallást!

A hallást nem kell külön megtanulni, hiszen minden körülöttünk lévő zajt meghallunk, de a szelektív hallás készségét sokszor fejleszteni kell.  Gondold át, milyen helyzetek okoznak nehézséget és célozd meg ezeket a gyakorlás közben.

Egyszerre csak egy dologra figyelj!

Szüntesd meg azokat a helyzeteket, amikor párhuzamosan két dologra kellene figyelned (pl. tévénézés közben beszél hozzád egy barátod), és koncentrálj csak az egyik dologra.

Forrás: https://www.webmd.com/brain/what-is-selective-listening

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.09.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...