Fogtömés

Fogtömés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A lyukas, szuvas fogak kezelésére általában a fogtömés a megfelelő módszer. A szuvas részt mindenképpen el kell távolítani, ezután tömhető be a lyuk, amelyre többféle anyag is használható. Melyek ezek?

A fogakat a legtöbb esetben a szuvasodás fenyegeti, amelyet rendszeres fogorvosi szűrővizsgálaton időben észre lehet venni. Minél hamarabb kezeli az orvos a beteg fogat, annál kevésbé romlik a fogsor.

Fogtömés menete

A fogtömés fúrással kezdődik, a fogorvos feltárja a szuvas részeket, és egy speciális, hegyes kaparóval alaposan megtisztítja az érintett részeket. Az így keletkezett lyukat tölti ki a fogtömő anyaggal, így elzárja az utat, ahonnan a baktériumok újra bejuthatnának, támadhatnának.

A fogtöméshez használható anyagok

Sokféle fogtömő anyag létezik, ezek közül a legrégebbi az amalgám, amely higanyból, ezüstből, rézből, ónból és cinkből áll, de manapság már nem nagyon alkalmazzák, bár olcsó.

A legtöbbször összetett gyantából készítik el a fogtömést, ami ugyanolyan színű, mint maga a fog, ezért az idegen anyag nem látszik. Hátránya azonban, hogy a kávé és tea elszínezi, ezért bizonyos idő után cserélni kell.

Létezik porcelán fogtömés, de arany is használható.

Mindkettő viszonylag drága, de az aranyat nagyon jól tolerálja az ínyszövet, és jól tűri a terhelést is, akár 20 évig is a fogban maradhat. Sem a porcelán, sem az arany nem színeződik el.

Hogy végül mi kerül a lyukas fogba, az orvos és páciense közös döntése. Meg kell fontolni az anyagi vonzatot, a lyuk nagyságát, a lyukas fog elhelyezkedését a szájban, az esetleges allergiát.

Fogtömés - Részletesen a témáról
Hogyan előzzük meg a fogszuvasodást gyermekeknél?
A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások kialakításával megelőzhető lenne.
Bölcsességfog - Foghúzás és gyógyulás
A bölcsességfogak körülbelül 16- 25 éves korunk között jelennek meg, a növekedésük több évig is elhúzódhat, amely akár problémás is lehet. Mit tehetünk ilyenkor?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb hibákat, amit elkövethetünk fogmosás során.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mikor használjunk hypot és mikor ne?
A különböző fehérítőszereket (pl. hypo) gyakran használhatjuk a háztartásban fertőtlenítésre, tisztításra és nem utolsó sorban fehérítésre, azonban vannak olyan esetek, amikor jobb kerülni a velük...
Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?
Hogyan közlekedjünk biztonságosabban?
A biztonságos vezetés alaptétel a közlekedés során, azonban ezen kívül van még néhány olyan dolog, amit érdemes megtennünk azért, hogy ne csak a vezetésünk, hanem a környezetünk és az autónk is...
Igyunk vagy ne igyunk sört edzés után?
A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után, így gyakran fogyasztják testmozgás után is ezt a hűsítőt. De vajon ugyanolyan hatékony-e, mint a többi sportital, a víz, a...