Mikor cseréljük le a gyakran használt tárgyainkat?

Mikor cseréljük le a gyakran használt tárgyainkat?

Mikor cseréljük le a gyakran használt tárgyainkat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.17.
Szerző: doktorGO
Fogkefe, szivacs, sminkkészlet…nap mint nap használjuk ezeket, de tudjuk-e vajon mikor kell lecserélni az egészségünk megőrzése érdekében? Összeszedtük mikor indokolt a leggyakrabban használt használati tárgyak cseréje.

Szivacs

Viszonylag rövid idő kell ahhoz, hogy baktériumok telepedjenek meg a szivacsokon (amik ezután a kezünkre, illetve ételeinkre is átjuthatnak), ezért érdemes hetente cserélnünk a mosogatószivacsainkat még akkor is, ha minden használat után tisztítás gyanánt felforraljuk azokat.

Párna

A párnák az idő elteltével elveszthetik az alakjukat, keménységüket és még a rendszeres tisztítás ellenére is összegyűjtik az alvás közben keletkezett izzadságot, emiatt érdemes a kétévenkénti csere. Természetesen ha észleljük, hogy ettől rövidebb időtartamon belül elveszíti keménységét, alakját, cseréljük le hamarabb.

Fogkefe

Rendszeres, napi két alkalommal történő fogmosás esetén érdemes 3-4 havonta lecserélni a fogkeféinket.

Tapadásmentes edények

A teflon edényeket állapotuktól függően érdemes cserélni: amennyiben karcolásokat, apró sérüléseket, esetleg „hámló” felületet tapasztalunk eszközeinken, ideje az új eszköz beszerzésének.

Smink

Bár a termékek lejárati ideje különböző, a sminkek esetében a 6 hónapos használati idő egy olyan időtartam, amikor érdemes lecserélni azokat. Abban az esetben, ha valamilyen fertőzés állt fenn, azonnal cserélendőek a használt sminkek.

Gyógyszerek

A lejárati idő után semmilyen gyógyszert ne használjunk, gondoskodjunk azok megfelelő megsemmisítséről.

Hosszabbító kábelek

A hosszabbító kábeleken lévő bármilyen sérülés vagy kopás annak a jele, hogy ideje lecserélni azokat. Ilyen esetekben akár tűzveszélyesek is lehetnek, ezért ne halogassuk a cserét.

Füstjelző

Ellenőrizzük a készüléken lévő lejárati dátumot,és amennyiben 10 év vagy attól több ideje használjuk az eszközt, ideje lecserélnünk.

Kontaktlencse tok

A repedt vagy sérült tok azonnali cserés, de az ép kontaktlencse tokot is érdemes legalább háromhavonta lecserélni.

Forrás: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-toss-household-items

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2022.01.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?
Hogyan közlekedjünk biztonságosabban?
A biztonságos vezetés alaptétel a közlekedés során, azonban ezen kívül van még néhány olyan dolog, amit érdemes megtennünk azért, hogy ne csak a vezetésünk, hanem a környezetünk és az autónk is...
Igyunk vagy ne igyunk sört edzés után?
A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után, így gyakran fogyasztják testmozgás után is ezt a hűsítőt. De vajon ugyanolyan hatékony-e, mint a többi sportital, a víz, a...
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...