Hogyan kezeljük a légúti megbetegedéseket gyerekeknél?

Hogyan kezeljük a légúti megbetegedéseket gyerekeknél?

Hogyan kezeljük a légúti megbetegedéseket gyerekeknél?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.07.
Szerző: doktorGO
A csecsemőkorban kialakuló légúti gyulladásos elváltozások kezelése fokozottabb figyelmet követel meg, mert meghatározóak a szűkebb anatómiai viszonyok. Mit tehetünk ilyenkor?

A tünetek csillapítása érdekében a gyermekkel sok folyadékot kell itatni, illetve elegendő pihenést kell biztosítani a számára.

Milyen tünetei lehetnek?

Megfázás vagy influenza tüneteitől óvodás korúkig a gyerekek évente körülbelül tíz alkalommal szenvednek. A panaszok igen széles skálán mozognak, többek között jelentkezhet:

  • általános gyengeségérzet,
  • láz,
  • étvágytalanság,
  • orrfolyás,
  • köhögés,
  • torokfájás.

A vírusfertőzés ellen a babák szervezete antitesteket termel, ezzel próbálja a megbetegedést kivédeni. A vírusok okozta légúti infekciók kezelésére nem alkalmazhatóak antibiotikumok, de olykor másodlagos, bakteriális fertőzés alakul ki, amely már szükségessé teheti az antibiotikumos terápiát.

Mire figyeljünk?

Nem létezik speciális kezelés, de a szülőknek az alábbiakra érdemes odafigyelniük:

  • A babák könnyebben, gyorsabban kiszáradhatnak, ezért nagyon fontos az optimális folyadékpótlás. A célnak tökéletesen megfelel a meleg hőmérsékletű víz, tea vagy gyümölcslé.
  • A gyermek számára ágynyugalmat kell biztosítani.
  • A levegő párásítása elősegítheti a könnyebb légzést, csillapodhat a köhögés, melynek hatására nyugodtabban alszik a gyermek.
  • A fertőzés következményeként eldugulhatnak a légutak, ezért ajánlott fekvés közben a gyermek fejét megemelni egy nagyobb párnával.
  • Mivel a babák még nem képesek egyedül az orrváladék eltávolítására, a rendszeres tisztításhoz orrszívót kell alkalmazni.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.12.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?
Hogyan közlekedjünk biztonságosabban?
A biztonságos vezetés alaptétel a közlekedés során, azonban ezen kívül van még néhány olyan dolog, amit érdemes megtennünk azért, hogy ne csak a vezetésünk, hanem a környezetünk és az autónk is...
Igyunk vagy ne igyunk sört edzés után?
A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után, így gyakran fogyasztják testmozgás után is ezt a hűsítőt. De vajon ugyanolyan hatékony-e, mint a többi sportital, a víz, a...
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...