Mitől függ, hogy valaki jobb vagy balkezes?

Mitől függ, hogy valaki jobb vagy balkezes?

Mitől függ, hogy valaki jobb vagy balkezes?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.28.
Szerző: doktorGO
Mi okozza a balkezességet? Milyen előnyöket és milyen hátrányokat hozhat? Mikor alakul ki az, hogy melyik kezét használja az ember? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket a balkezességről.

Mennyire ritka a balkezesség?

A régészeti leleteknél a szerszámok kopási mintái alapján kijelenthető, hogy már az őskorban is javarészt jobbkezesek voltak az emberek. A nyugati országokban a lakosság mindössze 10 százalékát teszik ki a balkezesek. Még ritkábbak azok az emberek, akik azonos ügyességgel használják más-más kezüket különböző feladatok elvégzéséhez.

Mi okoz balkezességet?

Régóta kutatják azt, hogy mi állhat a jobb illetve balkezesség hátterében, mígnem 2019-ben fedeztek fel különbséget a jobb és balkezesek DNS-ének egyes részei között.

Mikor alakul ki a balkezesség?

Az, hogy valaki jobb vagy balkezes lesz feltehetően már a születés előtt kialakul: a magzatok 9-10 hetesen elkezdik mozgatni a karjukat, majd a második trimeszter elején már egyértelműen előnyben részesítik az egyik hüvelykujj szopását a másikkal szemben. A fejlődéspszichológiai szakértők ennek ellenére azt mondják, hogy a szülők csak 2-3 éves korra fogják meglátni, melyik gyermekük domináns keze.

Előny-e vagy hátrány a balkezesség?

Bizonyos kutatások azt mutatják, hogy az iskolában a balkezesek nagyobb valószínűséggel küzdenek tanulási problémákkal, illetve figyelemzavarral, mint társaik. Ez különösen igaz lehet a vegyes kezűekre is, de a diszlexia is nagyobb eséllyel alakulhat ki azoknál, akik cserélgetik a kezüket egy-egy feladatnál. Másrészről a balkezesség előnyt is hozhat a gyermeknek, ugyanis bizonyos tanulmányok szerint a zenei, a sport (pl. ökölvívás, vívás) és egyéb kreatív területeken tehetségesebbek lehetnek jobbkezes társaiknál.

Balkezes eszközök

Egyre több olyan termék kerül a piaca, ami kifejezetten balkezeseknek való (pl. kések, mérőpoharak, olló). Amennyiben balkezesek vagyunk, nagyban megkönnyíthetjük a dolgunkat akkor, ha ezeket használjuk.

Forrás:https://www.webmd.com/brain/ss/slideshow-left-handed-vs-right

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.11.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?
Hogyan közlekedjünk biztonságosabban?
A biztonságos vezetés alaptétel a közlekedés során, azonban ezen kívül van még néhány olyan dolog, amit érdemes megtennünk azért, hogy ne csak a vezetésünk, hanem a környezetünk és az autónk is...
Igyunk vagy ne igyunk sört edzés után?
A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után, így gyakran fogyasztják testmozgás után is ezt a hűsítőt. De vajon ugyanolyan hatékony-e, mint a többi sportital, a víz, a...
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...