Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar cikkei

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara, mint a népegészségügyi képzés országos oktatói bázison szervezett és működtetett nemzeti központja alapvető feladatának tekinti, hogy a lakosság egészségi állapotának javításához hozzájáruljon.

Laktózintolerancia
2022.01.16. 12:10
A laktóz a tejben, tejtermékekben található, melyet normál esetben a laktázenzim alakít át glükózzá, galaktózzá. Ezen enzim hiányában az emésztés során a tejcukor nem bomlik le egyszerűbb formáira, így puffadás, alhasi fájdalom, hasmenés, gázképződés, gyomorfájás, hányinger tüneteket okozhat.
Hepatitisz
2022.01.15. 06:55
A vírushepatitiszek a májsejtek elhalásával és a májszövetek gyulladásos folyamatával járó hepatitisz vírusok okozta megbetegedések gyűjtőneve. Indirekt úton terjed, vér közvetítésével, melynek továbbterjedését a rizikócsoportba tartozók felvilágosításával előzhetjük meg.
Helicobacter pilory
2022.01.24. 19:45
Hazánkban a felnőtt lakosság 50-60 százalékát érinti a Helicobacter pilory fertőzés. Szűrése egyszerű, ezért ha emésztőrendszeri gondunk van vagy családi halmozódás áll fenn, érdemes felkeresni szakorvost, hogy elkerüljük a szövődmények kialakulását.
Mesterséges megtermékenyítés
2021.08.22. 08:55
A fertilitási problémák egyre gyakoribbak mindkét nem esetében, ezért ma már szinte mindennapos eljárássá vált a mesterséges megtermékenyítés. Ahhoz azonban, hogy igénybe vehessük, számos követelménynek meg kell felelni, és mielőbb ki kell zárni a meddőség egyéb lehetséges okait.
Ételintolerancia
2022.01.21. 11:15
Az ételintolerancia során a szervezetben úgynevezett antigén-antitest komplexek jönnek létre, amelyek gyulladásos folyamatokat idéznek elő, ezzel különböző tüneteket okozva. A diagnózis felállítása minden esetben orvosi feladat, ezért ne kezdjünk addig diétába, amíg ez nem történik meg.
CT-vizsgálat
2021.09.06. 10:25
A CT-vizsgálat (komputertomográfia) egy speciális felvételi eljárás, mely röntgensugárzáson alapuló módszer. A kiértékelése számítástechnikai módszerekkel történik. A hagyományos röntgenképpel ellentétben a CT-vizsgálat sokkal részletgazdagabb képet ad az agy, a mellkasi és a hasi szervek, a csontok valamint az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól.
Érszűkület
2021.09.08. 19:15
Az érszűkület esetén az ér keresztmetszete összeszűkül, ezzel az adott terület vérellátása romlik. Előfordulása a végtagokon, a koszorú-erekben illetve a nyakon gyakori, kezelése minden esetben orvosi feladat.
Emlőrák
2021.10.14. 14:35
Az emlőrák azon daganattípusok egyike, amelytől az egészséges nők is a legjobban tartanak, köszönhető ez előfordulási gyakoriságának és kórlefolyásának.
Melanóma
2022.01.07. 19:35
Az anyajegyek ártalmatlan bőrelváltozások, melyekből különböző hatásokra rosszindulatú elváltozások, melanoma, vagy festékes bőrrák alakulhat ki. A megelőzés legfontosabb pillére a rendszeres önvizsgálat és a bőrgyógyászati ellenőrzés. Ha bőrünkön bármely anyajegyünk külsejében változás áll be, azonnal orvoshoz kell fordulni.
Baba-mama torna
2022.01.06. 17:55
Egy kisbaba érkezése a legjobb dolog, ami történhet egy nő életében, azonban az a bizonyos 9 hónap tartogathat néhány nehézséget. Sok kismama küzd hát- és derékfájással, székrekedéssel, stresszel, lehangoltsággal, rossz alvással és mozgásszervi panaszokkal, amely kismama tornával nagyszerűen orvosolható.