Fogszabályozás

Fogszabályozás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A tökéletes, szabályos fogsor ma már nem elérhetetlen dolog. A modern fogszabályozók személyre szabottan készülnek, folyamatos nyomást fejtenek ki a fogsorra, így igazítják őket a megfelelő helyre. Létezik belőlük átlátszó, fém, de színes is.

Fogszabályozó-típusok

A fogszabályozókat három fő csoportba soroljuk. A zár típusú fogszabályozó vagy rozsdamentes acélból, vagy a fogak színével megegyező színű kerámiából, vagy műanyagból készülhet. A zárak a fog külső felszínén kerülnek rögzítésre.

Bár esztétikailag talán az acél a legkevésbé előnyös, mégis ez tűnik a legpraktikusabb megoldásnak. A műanyag zár ugyanis elszíneződhet, mire véget ér a kezelés. A műanyag és a kerámia esetében is gyakrabban fordul elő súrlódás a drót és a zár között, emiatt hosszabb lehet a kezelés ideje.

A lingual fogszabályozó esztétikai szempontból nézve különösen kedvelt, hiszen a fogak hátsó részén rögzítik, emiatt pedig láthatatlanul fejti ki a kívánt hatást.

A régi, hagyományos fogszabályozók tartoznak a harmadik csoportba, de ezeket ma már viszonylag ritkán használják. A hagyományos gyűrűk és fémzárak minden egyes fogra külön-külön tapadnak, ezért különösen feltűnőek.

Hogyan működik a fogszabályozó?

A fogszabályozó folyamatosan nyomást fejt ki a fogakra, lassan mozdítja őket a kívánt irányba. A zárak a fogszabályozó kis négyzet alakú részei, amelyek a fogak felszínére rögzülnek, esetleg a gyűrűkhöz kapcsolhatják őket. Ezek a zárak tartják azt az ívet, amely a majdani fogsor ívét meghatározza. A felső fogakat az alsókhoz nyomják, így érik el a tökéletes illeszkedést.

Mennyi ideig tart a fogszabályozás?

A fogszabályozót addig kell viselni, amíg a foga a kívánt helyre nem kerülnek. Ez körülbelül 1-3 évet vesz igénybe, attól függően, milyen állapotban van a kezelt fogsor.

Miután az orvos eltávolítja a fogszabályozót, egy olyan szerkezetet ad, amit még hat hónapig viselni kell, hogy fogrögzülés rendben végbemenjen. Ezt az eszközt ezek után érdemes még alvás közben hordani, így megőrizhető a fogak kívánt íve.

doktorGO Szerző: doktorGO
Bővebben
Bővebben
Hasznos lehet
Mikor használjunk hypot és mikor ne?
A különböző fehérítőszereket (pl. hypo) gyakran használhatjuk a háztartásban fertőtlenítésre, tisztításra és nem utolsó sorban fehérítésre, azonban vannak olyan esetek, amikor jobb kerülni a velük...
Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?
Hogyan közlekedjünk biztonságosabban?
A biztonságos vezetés alaptétel a közlekedés során, azonban ezen kívül van még néhány olyan dolog, amit érdemes megtennünk azért, hogy ne csak a vezetésünk, hanem a környezetünk és az autónk is...
Igyunk vagy ne igyunk sört edzés után?
A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után, így gyakran fogyasztják testmozgás után is ezt a hűsítőt. De vajon ugyanolyan hatékony-e, mint a többi sportital, a víz, a...