Laktózintolerancia
A laktózintolerancia típusai
Elsődleges (örökletes, újszülöttkori) laktázhiány: ilyen esetben a tünetek már újszülöttkorban, az anyatejes táplálás során jelentkeznek. Maga a betegség kisgyermekkor után kezdődik, ugyanis folyamatosan csökken a laktázszint a szervezetben az egyre kevesebb tejfogyasztás miatt.
Másodlagos (szerzett) laktázhiány: a tejcukor érzékenység ezen formáját szerezhetjük antibiotikumkezeléssel, fertőzéssel, (pl. gyomor-bélhurut), kemoterápiával vagy társulhat akár a lisztérzékenységhez is.
A betegség felismerése
Az alábbi tünetek jelenhetnek meg a tejtermék fogyasztását követő 1 órán belül: puffadás, alhasi fájdalom, hasmenés, gázképződés, gyomorfájás, hányinger.
A leggyakrabban kilégzéses tesztet végeznek a betegség kimutatására, melynél a hidrogén mennyiségének kilégzését figyelik – ha az elfogyasztott laktózt tartalmazó tesztital után emelkedik a kilélegzett hidrogén szintje, laktózintoleranciáról beszélhetünk. Kisbabáknál és kommunikációra képtelen betegeknél alkalmas lehet a székletvizsgálat is.
Szájból nyálkahártya mintavétellel is végezhetó a genetikai laktózintolerancia tesztje, ezzel a legfontosabb tény állapítható meg – primer vagy szekunder laktózintolerancia áll-e fenn. Ezt azért nagyon fontos tudni, mert míg a szekunder tejcukor érzékenység gyógyítható, addig a primer nem (mert az veleszületett).
A laktózintolerancia kezelési lehetőségei
Újszülött korban lehetséges verzió a laktáz-kezelés, ahol gyomorszondán keresztüli etetéssel az anyatejjel együtt viszik be a laktáz enzimet a gyermek tápcsatornájába.
Fontos a tejcukor kerülése, azonban vannak bizonyos betegek, akiknél megállapítható egy úgynevezett laktóz tűréshatár, amelyről érdemes egyeztetni szakorvosunkkal.
Laktázenzim szedése is biztosíthatja a tünetmentességet, ezt a tejtermékkel együtt kell fogyasztani, így enyhülhet az étrendi megszorítás.
Fontos a megfelelő étrend
Nagyon fontos a szervezet számára szükséges vitaminok pótlása (kalcium, B2-vitamin, folsav, cink stb.). Ha teljesen kizárjuk a tejtermékeket az étrendünkből, akár nagyobb kárt is okozhatunk a szervezetünknek, ugyanis komoly kalcium és D-vitamin hiány következhet be a tejtermékek elhagyása miatt, ezzel maguk után vonva további megbetegedéseket (izomfájdalom, csontritkulás, angol kór).
(Kota Orsolya, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)
Források:
- Dr. Plósz János - Laktózintolerancia - Hogyan lehet felismerni?
- Czétényi Rita - Laktózérzékenység - a Tejmentes étrend nem megoldás
- A laktózérzékenység jelei és kezelése
- Nógrádi Katalin - Van-e következménye, ha a laktózérzékeny nem tartja be a diétát?
- Dr. Elek Csaba - Laktózintolerancia tünetei és kezelése
Útmutató
-
A laktózt a laktázenzim alakítja át glükózzá, galaktózzá, amely a vékonybélben szívódik fel. Ezen enzim hiányában az emésztés során a tejcukor nem bomlik le egyszerűbb formáira, ezáltal nem tud felszívódni, helyette ugyanolyan mennyiségű vizet szív a bélbe és hasmenést okoz.
-
A tünetek általában a tejtermék fogyasztását követő 1 órán belül megjelennek.
-
Különböző vizsgálatok állnak rendelkezésünkre ezen betegség megállapítására, melyekről az egyéni feltételek ismeretében gasztroenteorológus szakorvos dönt.
-
Fontos a tejcukor kerülése, azonban laktázenzim készítmény szedése is biztosíthatja a tünetmentességet, ezt a tejtermékkel együtt kell fogyasztani, így enyhülhet az étrendi megszorítás.