Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Mit is jelent az ételintolerancia?
A friss gyümölcsök és zöldségek, tej, és a búzafélék egészséges ételek - de vajon valójában jót tesznek a gyermekek egészségének? Nem, ha gyermekünknek ételintoleranciája van. Az ételintolerancia számos gyermekkori betegséget okozhat, mint például a hiperaktivitás, figyelemhiány, ekcéma, középfülgyulladás vagy az elhízás, ráadásul ezek egyre gyakrabban fordulnak elő. Bár többnyire vannak gyógyszeres kezelések, azok megkezdése előtt érdemes a betegség lehetséges okait kivizsgálni és ezek közé tartozik az ételintolerancia is. Az ételintoleráns gyermek immunrendszere az ételt kórokozónak érzékeli és antitestet termel ellene, melyek a szervezet különböző helyein lerakódva gyulladást okoznak és károsítják a szöveteket.
Ételallergia vagy ételintolerancia?
Ételallergia esetén a tünetek röviddel az étkezés után, míg ételintolerancia esetén a tünetek jóval később jelentkeznek. A tünetek lassú kialakulása miatt nehéz meghatározni, hogy mely ételek okozták az intoleranciát. A gyermekeknél az ételintolerancia és ételallergia tünetei jobban hasonlítanak.
A leggyakoribb tünetek:
- orrfolyás, orrnyálkahártya gyulladás
- kiütések és egyéb bőrproblémák
- ekcéma
- gyomorfájás vagy hányás
- hasmenés
- székrekedés
- alhasi görcs és fájdalom
- általános gyengeség és fáradtság
Kezelése
Gyermekeknél az ételintolerancia előfordulhat ritkán és gyakran fogyasztott ételeknél is. A gyermekkori betegségek megelőzésére, illetve a már meglévő tünetek kiváltó okának megállapítására ételintolerancia mérés a legalkalmasabb. Az ételintolerancia mérés eredménye alapján kialakítható a megfelelő étrend, mellyel a betegség megszüntethető.