Étrend
A magyar lakosság táplálkozására a túlzott cukor és sófogyasztás, magas zsírbevitel és túl sok finomított lisztből készült termékek fogyasztása jellemző, ezért nem csoda, hogy számos kórkép kialakulásának hátterében a helytelen táplálkozás áll. Egészséges étrenddel vagy megfelelő diétával nagy mértékben javítható vagy akár tünetmentessé is tehető egy-egy betegség.
Az egészséges étrend általános szabályai:
- Törekedjünk a változatosságra, melyet minél többféle élelmiszerből valósíthatunk meg, így a szervezet nagyobb eséllyel kapja meg a számára szükséges tápanyagokat és nehezebben alakulnak ki hiánybetegségek.
- Kerüljük a túl zsíros ételeket!
- Mérsékeljük a konyhasó fogyasztását, helyette használjunk inkább ízletes fűszereket.
- Csökkentsük a finomított szénhidrátok fogyasztását (pl. édesség, sütemény), ezek helyett válasszunk teljes kiőrlésű gabonákból készült (pék)termékeket.
- Étkezzünk naponta többször keveset úgy, hogy egyenletesen legyen elosztva a napi táplálék mennyisége.
- Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot, a legjobb választás erre az ivóvíz, tea, valamit mértékkel a frissen facsart gyümölcslevek. Lehetőleg kerüljük a cukros üditők, a koffein és az alkohol fogyasztását.
Egészséges táplálkozás esetén fedezni tudjuk a szervezet napi energia- és tápanyagigényét, s ezzel meg tudjuk tartani az optimális testsúlyunkat, elkerülve ezzel az elhízást.
Betegség esetén: diéta
Bizonyos betegségek esetén sajnos elkerülhetetlenné válik a diéta betartása, amellyel további szövődmények kialakulását előzhetjük meg vagy meglévő panaszainkat enyhíthetjük. A leggyakoribb betegségek, amelyek diétával jól karbantarthatóak:
- Táplálékallergiák (pl. gabonaallergia)
- Táplálékintolerancia (pl. laktózintolerancia)
- Cukorbetegség, Inzulinrezisztencia
- Köszvény
- Gluténérzékenység
- Chronbetegség
Útmutató
- A kiegyensúlyozott és változatos étrend számos betegség megelőzésében játszhat szerepet.
- Egészséges táplálkozás esetén fedezni tudjuk a szervezet napi energia- és tápanyagigényét, s ezzel meg tudjuk tartani az optimális testsúlyunkat, elkerülve ezzel az elhízást.