Gyomorfekély
Gyomorfekély leggyakrabban a gyomor kisgörbületén, illetve a nyombél kezdeti szakaszán jelentkezhet. Bármely életkorban kialakulhat, azonban a 20-50 év közötti korosztály fokozottan érintett. A betegség kialakulásánál egy általános tendencia figyelhető meg: leggyakrabban ősszel és tavasszal nő a friss gyomorfekéllyel küzdők száma, illetve ebben az időszakban gyakoribb a betegség kiújulása.
A gyomorfekély kialakulásában szerepet játszó tényezők:
- egyes gyógyszerek
- fertőzés (pl.: Helicobacter pylori)
- mechanikus tényezők
- genetika
- helytelen életmód (túlzott koffein és alkoholfogyasztás, túl fűszeres ételek és gyorsételek jelenléte az étrendben, rendszertelen étkezés)
- fokozott sav- és pepszintermelés
- dohányzás
- fokozott stressz és/vagy szorongás
A gyomorfekély leggyakoribb tünete az éles, görcsös gyomortáji fájdalom, amely során a beteg egy ujjal meg tudja mutatni, hogy hol fáj, a fájdalom ilyenkor a hátba sugározhat, éhgyomorra és étkezés után 1/2-2 órával gyomorégés, hányás, böfögés jelentkezhet. Legtöbbször a beteg pontosan tudja, hogy a fájdalom vagy a gyomorégés milyen ételek, italok fogyasztása után jelentkezik.
Kezelés
A gyomorfekély alapvetően életmódbeli változtatásokkal kezelhető, de bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés és a műtét is indokolt lehet.
Útmutató
- A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának kerek vagy ovális alakú szövethiánya legalább 5 mm kiterjedésű területen.
- A gyomorfekély leggyakoribb tünete az éles, görcsös gyomortáji fájdalom, amely során a beteg egy ujjal meg tudja mutatni, hogy hol fáj, a fájdalom ilyenkor a hátba sugározhat, éhgyomorra és étkezés után 1/2-2 órával gyomorégés, hányás, böfögés jelentkezhet.
- Kezelése elsősorban életmódbeli változással történik, de bizonyos esetekben gyógyszeres kezelés is indokolt lehet.