Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Figyelmeztető tünetek
Az allergiás tünetek bizonyos ételek fogyasztása után rövidebb (szinte egyből vagy 2-3 óra) vagy hosszabb idő (10-12 óra) elteltével jelentkezhetnek, amelyek a következőek lehetnek:
- hasfájás
- hasmenés
- puffadás
- kiütés
- bőrpír
- hasi görcsök
A legsúlyosabb allergiás reakció: anafilaxiás sokk
A legsúlyosabb allergiás reakció az anafilaxiás sokk, amely során jellemzően hányinger, szédülés, verejtékezés, súlyosabb esetben drasztikus vérnyomásesés alakulhat ki. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulnunk sürgősségi ellátás végett.
Mi okozza?
Leggyakrabban bizonyos élelmiszerekben (tej, gabonafélék, tojás) lévő fehérje okoz problémát, de kialakulhat földimogyoró vagy hal fogyasztását követően is. A kiváltó okokra különböző vizsgálatokkal (pl. kilégzéses teszt, labor, biopszia) derülhet fény.
Miért ne diétázzak vizsgálat előtt?
Azért, hogy a tüneteket okozó élelmiszert azonosítani lehessen, fontos, hogy vizsgálat előtt ne diétázzunk, hiszen, ha kiiktatjuk az étrendünkből a gondot okozó allergént, az a vizsgálat során könnyen álnegatív eredményt hozhat.
Ha ételallergiások vagyunk, szervezetünk ellenanyagot termel az adott élelmiszerben megtalálható allergén ellen, és a vizsgálatok során ennek az ellenanyagnak a szintjét vizsgálják, ezzel azonosítják érzékenységünket. Ha a vizsgálat előtt tartósan diétázunk, akkor a szervezetünkben lévő ellenanyag mértéke annyira lecsökkenhet, hogy nem sikerül azonosítani az amúgy meglévő betegséget.
Ezt elkerülvén, ha fennáll az ételallergia gyanúja, érdemes mielőbb orvoshoz fordulnunk, és az eredmények függvényében célzott diétával orvosolni a panaszokat.