Miért hasznos a Kalcium?
Miért hasznos a Kalcium?
Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításokat szeretnénk ellenőrizni. A szervezet célja, hogy hiteles, tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos jelenleg igazolt hatásokkal kapcsolatban.
A Kalcium hivatalosan is igazolt hatásai
Az emberi szervezet Kalcium tartalmának 99 százaléka a csontszövetben, a maradék a vérben és a sejtekben található. Előbbinél egyajta Kalcium raktráként is funkcinál, míg utóbbinál a koncentrációja csak szűk határok között változik. A Kalcium megfelelő mennyiségű pótlása nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul:
- a normál véralvadási folyamatokhoz,
- az idegek és izmok ingerelhetőségében,
- a normál izomműködéshez,
- az energiatermelő folyamatokhoz,
- elősegíti az emésztőenzimek normál működését,
- szerepe van a sejtosztódásban,
- elengedhetetlen a csontok szilárdságának biztosításához,
- részt vesz az egészséges fogak fenntartásában.
Miben található Calcium?
- tej és tejtermékek,
- mák, dió, mandula,
- tofu,
- zabpehely,
- brokkoli,
- cékla,
- szardínia, lazac
- Kalcium tartalmú ásványvizek.
AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.
Forrás: https://www.cambridgecommodities.com/health-claims.htm, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat