Mit egyek, ha sztómás vagyok?
Mit egyek, ha sztómás vagyok?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.06.
Sztóma esetén az étrenddel lehetőség van befolyásolni, mikor ürüljön a salakanyag, és milyen legyen az állaga, hiszen bizonyos ételek hígítják, míg mások sűrítik a székletet. Naponta minimum 3, maximum 5 étkezés ajánlott.
Erről olvashatsz a cikkben
Legyen szó vékonybél- vagy vastagbél sztómáról, mindkét esetben megváltozik a bélrendszer tápanyag- és folyadékfelszívó működése, és a tápanyag egy része hasznosulás nélkül kiürül. Emiatt fontos az energiabő és tápanyagdús, könnyen emészthető étrend. Tápszerek fogyasztása válhat szükségessé, amelyről a kezelőorvos dönt, emellett vitaminok, ásványi anyagok kiegészítése is ajánlott az elégtelen felszívódás miatt.
Mit ajánlott fogyasztani?
- Gyümölcsök héj nélkül, például reszelt, párolt alma, birsalma, őszibarack, cseresznye, műtétet követően kompót formájában, banán
- Zöldségek, például burgonya főzve, héjában sütve, főzelékként, pürésítve, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zsenge zöldbab, paraj, sütőtök eleinte főzelék formájában habarással, lisztszórással
- Húsok közül sovány baromfi, sertéshús párolva, főzve, vagdaltként, sütőzacskóban sütve
- Húskészítmények közül baromfi húsból sonkafélék, párizsi, virsli
- Gabonafélék, például zabpehely, rizs, búzaliszt, búzadara, kukoricaliszt
- Pékáruk, kenyerek közül vizes zsemle, szárazabb fehér kenyér, pirítós, kifli, pogácsák
- Tésztafélék: soktojásos, vékonyabbra nyújtott fajták
- Tejtermékek: joghurt, író, kefir, sovány sajtok, sajt- és vajkrémek, sovány túró
- Növényi zsiradékok, margarin
- Fűszerek: petrezselyem, borsikafű, kapor
- Sütemények közül laza piskóták, palacsinta, rétesek, kekszek
- Folyadék naponta maximum 1,5-2 liter mennyiségben csapvíz, tea, szűrt gyümölcslé
Mit kell kerülni?
Az ételek tolerálása egyénileg változó minden beteg esetén, ezért kis adagokban célszerű kitapasztalni, mi okoz panaszokat. Cél a bélgázok és a kellemetlen szagok elkerülése megfelelő táplálkozással, valamint az, hogy ne történjen elzáródás a sztómában. Az ételeket alaposan meg kell rágni.
- Magas rosttartalmú és aprómagvas gyümölcsök, aszalványok, csonthéjas gyümölcsök, citrusfélék
- Zöldségek, például hagyma, fokhagyma, káposzta, karfiol, paradicsom, paprika, bab, zöld és sárgaborsó, lencse, gomba, retek, karalábé, zeller, uborka, spárga, kelbimbó, brokkoli
- Szójatermékek
- Olajos magvak, diófélék, pattogatott kukorica
- Teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú pékáruk, friss kenyér, élesztős tésztafélék
- Füstölt, pácolt, zsíros húsfélék
- Halas ételek
- Szalámi, kolbász, hurka, belsőségek
- Állati zsiradékok
- Főtt kemény tojás, rántotta
- Tejtermékek közül tej, sajtok, tejszín, tejföl, kakaó, turmixok
- Édességek, csokoládé, zsíros, tejszínnel vagy vajjal készült sütemények, édesítőszerek, például nyírfacukor, szorbit
- Erős fűszerek, mint például bors, pirospaprika, chili
- Savanyúságok, ecetes, majonézes saláták
- Szénsavas italok
- Rostos gyümölcslevek
Ajánlott vizsgálat
Azonos szerv gyakori betegségei
Szerző:
Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Megjelenés dátuma: 2022.01.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...