5 dolog, amitől éhes maradhatsz
5 dolog, amitől éhes maradhatsz
Croissant, fánk, muffin
A felsorolt édességeket sokan választják a reggeli tejeskávé mellé, azonban a magas zsír és szénhidráttartalmuk miatt a kelleténél több kalóriát fogyaszthatunk velük annak ellenére, hogy értékes tápanyagokban nem bővelkednek.
Tipp: A croissant, muffin vagy a fánk helyett válasszunk inkább teljes kiőrlésű pirítóst főtt tojással.
Diétás joghurt
Minél többször rágunk meg egy ételt, annál kevésbé leszünk éhesek, ebből a szempontból a joghurt nem a legjobb választás. Mindemellett az alacsony zsírtartalmú joghurtokban általában több (gyümölcs)cukor van, mint a normál változatban, ami gyorsabban megnövelheti a vércukorszintet.
Tipp: Próbáljuk ki inkább a normál joghurtot, granolával, friss, bogyós gyümölcsökkel, esetleg mandulával, dióval – a magasabb rosttartalom és a rágás miatt kisebb az esély az éhen maradásra.
Rizs
Az egyszerű fehér rizstől megemelkedhet, majd hirtelen lezuhanhat a vércukorszintünk, amitől ismét éhesek lehetünk.
Tipp: Érdemes köretként inkább- túlfőzés nélküli- basmati vagy barna rizst fogyasztanunk, amelyek nem okoznak olyan nagymértékű vércukorszint ingadozást, mint a fehér változat.
Tojásfehérje
Gyakori, hogy diétázás miatt sokan a tojásnak csak a fehérjét fogyasztják, azonban nem veszik számításba azt, hogy ilyenkor hamarabb lesznek éhesek, így akár több kalóriát is bevihetnek attól, mintha megették volna a tojássárgáját is.
Tipp: A teljes tojás amellett, hogy aminosavakban gazdag, elfogyasztása jobban csillapítja az éhséget, mint önmagában a fehérje, így nem érdemes külön fogyasztani őket.
Gyümölcslé 7 /13 Nincs benne a gyümölcs rostja, amelyből származik, ami nagy oka annak, hogy az alma és a szőlő telítettnek érzi magát, és lassítja a cukor áramlását a véráramba. Rost nélkül a vércukorszint gyorsan megugorhat, majd összeomolhat, és éhes lehet.
Fehér kenyér
A fehér kenyér alacsony rosttartalma miatt elfogyasztása után hamar megemelkedik a vércukorszintünk, amely leesése után hamar éhesek leszünk. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű pékáruk tartalmazzák azokat az értékes összetevőket (pl. korpa, héj), amelyek lassítják a szénhidrátok felszívódását- ezáltal a vércukorszint emelkedését – így jobban laktatnak, mint a fehér változat.
Tipp: A fehér kenyér helyett válasszunk inkább rozsos, zabkorpás, teljes kiőrlésű vagy tönköly kenyeret.
Forrás: https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-foods-make-you-hungry