Befolyásolja-e a táplálkozás a demens betegségek kialakulását?
Befolyásolja-e a táplálkozás a demens betegségek kialakulását?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.13.
A demencia kialakulása, vagy a már fennálló állapot romlása megelőzhető lehet, ha az étrendet helyesen állítják össze. A kognitív funkciók minél magasabb szintű fenntartásáért még a demencia tüneteinek megjelenése előtt ajánlott bizonyos ételek fogyasztása vagy kerülése. Melyek ezek?
Erről olvashatsz a cikkben
A MIND-étrendet kifejezetten úgy állították össze, hogy a Mediterrán étrendet és a magas vérnyomásos megbetegedések megelőzésére ajánlott DASH-diétát keresztezték.
Mediterrán étrend + DASH-diéta = MIND-étrend (Mediterranean-DASH intervention for neurodegenerative delay)
Mely ételek fogyasztása ajánlott az agy egészségének megőrzése érdekében?
- Teljes kiőrlésű gabonafélék minden nap pl. barna rizs, köles, hajdina, zabpehely, teljes kiőrlésű tészta és kenyér
- Baromfihús bőr nélkül hetente kétszer
- Tengeri halak hetente pl: lazac, szardínia, hering
- Zöldségek, pl. brokkoli, zöld leveles főzelékfélék, káposztafélék, zöldpaprika, kaliforniai paradicsom, kígyóuborka, sárgarépa, padlizsán, cukkini, fokhagyma naponta
- Hüvelyesek kétnaponta
- Gyümölcsök, pl. fekete áfonya, szeder vagy más bogyós gyümölcsök, citrusfélék, alma, szőlő naponta
- Olajos magvak, tökmag egy maréknyi naponta
- Tojás, de hetente csak maximum 3-4 sárgája
- Tejtermékek: natur joghurt, kefir
- Extra szűz olívaolaj, csukamájolaj
- Maximum 2 dl jó minőségű vörösbor
- Étcsokoládé
- Fokhagyma
További jótékony hatású élelmi anyagok
- B-vitaminok (B6-, B12-, és B9- (folsav) vitaminok)
- C-vitamin
- D-vitamin
- E-vitamin
- Omega-3 zsírsavak (pl. dió, lenmagolaj, repceolaj
- Ginszeng
- Páfrányfenyő (Gingko biloba)
Kedvezőtlenül hatnak a demencia kialakulására az alábbi élelmiszercsoportok:
- Vörös húsok
- Burgonya
- Finomított szénhidrátok, pékáruk
- Édességek, sütemények
- Vaj, margarin, zsíros sajtok
- Bő zsírban sült ételek
- Gyorséttermi ételek
- Mértéktelen alkoholfogyasztás
- Cukrozott, szénsavas üdítőitalok
Ne csak a táplálkozásra figyeljünk!
A demencia kialakulásáért nem csupán a helytelen táplálkozás a felelős, egyéb kockázati tényezők is elindíthatják a szellemi hanyatlás folyamatát, melyek egy részén tudunk változtatni (például dohányzás elhagyása, fizikai aktivitás, olvasás), míg más része nem befolyásolható (életkor, társbetegségek, genetika).
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Azonos szerv gyakori betegségei
Szerző:
Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Megjelenés dátuma: 2022.01.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...