Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
Nagy szerepe van az egyéni toleranciának, minden beteg esetén ki kell tapasztalni, mi okoz tüneteket, és mi fogyasztható panaszok nélkül. Érdemes táplálkozási naplót vezetni, amelyben fel kell tüntetni az elfogyasztott ételeket, italokat, és az esetlegesen jelentkező panaszokat is.
Fontos a komplex kezelés
Fellángolás idején kórházi kezelés válhat szükségessé, súlyos esetben parenterális táplálással. A tünetek csökkenésével át lehet térni progresszív diétára, azaz fokozatosan felépíthető az étrend, de a bélrendszer további kíméletét szem előtt kell tartani.
Felépítő étrend összetétele
Szénhidrátok közül az alábbiakkal kell kezdeni
- főtt burgonya
- héjában sült burgonya
- főtt rizs
- búzadara
- kétszersült
- abonett kenyér
- főtt tészta
- zöldségfőzet leve
- diétás rántott leves
- főtt sárgarépa, répapüré
- reszelt alma héj nélkül
- sült alma, sült banán
- zsenge főzelékfélék passzírozva, párolva (pl. sütőtök, főzőtök, cukkini)
Zsírszegény fehérjékkel történő kiegészítésre:
- kefir
- natúr joghurt
- natúr főtt csirkemell, pulykamell
- tengeri halak, busa
- sertéskaraj
- gépsonka, csirkemell sonka
- főtt tojás fehérje
- natur, zsírszegény joghurt
- kefir
- sovány túró
- sovány sajt
Utoljára a zsiradékok:
- növényi olaj sütéshez, főzéshez pl. napraforgó, repceolaj, lenmagolaj
- kókuszzsír
Jótékony hatásuk miatt ajánlott:
- gyógyteák: hárs, kamilla, csipkebogyó ízesítés nélkül
Kerülni ajánlott az alábbiakat
- tej
- zsíros, magyaros ételek
- pirított, túlsütött ételeket
- füstölt húsok, húskészítmények
- erőteljes fűszerezés
- kelt tészták
- frissen sült pékáruk
- nyers zöldségek
- káposztafélék
- száraz hüvelyesek
- hagyma, fokhagyma
- citrusfélék
- szénsavas italok
- koffein, pl. kávé, energiaitalok
- alkohol
Ajánlott folyadékfogyasztás naponta 2-2,5 liter csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, tea formájában.
Vitaminok és ásványi anyagok közül pótolni kell a B6-, B12-vitaminokat, folsavat, vasat, cinket, káliumot, szelént.