Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?

Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?

Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.20.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.

Nagy szerepe van az egyéni toleranciának, minden beteg esetén ki kell tapasztalni, mi okoz tüneteket, és mi fogyasztható panaszok nélkül. Érdemes táplálkozási naplót vezetni, amelyben fel kell tüntetni az elfogyasztott ételeket, italokat, és az esetlegesen jelentkező panaszokat is.

Fontos a komplex kezelés

Fellángolás idején kórházi kezelés válhat szükségessé, súlyos esetben parenterális táplálással. A tünetek csökkenésével át lehet térni progresszív diétára, azaz fokozatosan felépíthető az étrend, de a bélrendszer további kíméletét szem előtt kell tartani.

Felépítő étrend összetétele

Szénhidrátok közül az alábbiakkal kell kezdeni

  • főtt burgonya
  • héjában sült burgonya
  • főtt rizs
  • búzadara
  • kétszersült
  • abonett kenyér
  • főtt tészta
  • zöldségfőzet leve
  • diétás rántott leves
  • főtt sárgarépa, répapüré
  • reszelt alma héj nélkül
  • sült alma, sült banán
  • zsenge főzelékfélék passzírozva, párolva (pl. sütőtök, főzőtök, cukkini)

Zsírszegény fehérjékkel történő kiegészítésre:

  • kefir
  • natúr joghurt
  • natúr főtt csirkemell, pulykamell
  • tengeri halak, busa
  • sertéskaraj
  • gépsonka, csirkemell sonka
  • főtt tojás fehérje
  • natur, zsírszegény joghurt
  • kefir
  • sovány túró
  • sovány sajt

Utoljára a zsiradékok:

  • növényi olaj sütéshez, főzéshez pl. napraforgó, repceolaj, lenmagolaj
  • kókuszzsír

Jótékony hatásuk miatt ajánlott:

  • gyógyteák: hárs, kamilla, csipkebogyó ízesítés nélkül

Kerülni ajánlott az alábbiakat

  • tej
  • zsíros, magyaros ételek
  • pirított, túlsütött ételeket
  • füstölt húsok, húskészítmények
  • erőteljes fűszerezés
  • kelt tészták
  • frissen sült pékáruk
  • nyers zöldségek
  • káposztafélék
  • száraz hüvelyesek
  • hagyma, fokhagyma
  • citrusfélék
  • szénsavas italok
  • koffein, pl. kávé, energiaitalok
  • alkohol

Ajánlott folyadékfogyasztás naponta 2-2,5 liter csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, tea formájában.

Vitaminok és ásványi anyagok közül pótolni kell a B6-, B12-vitaminokat, folsavat, vasat, cinket, káliumot, szelént.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.01.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...