Gyomor-bélrendszeri fertőzések terhesség alatt

Gyomor-bélrendszeri fertőzések terhesség alatt

Gyomor-bélrendszeri fertőzések terhesség alatt

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.05.23.
Szerző: doktorGO
Terhesség idején leggyakrabban akkor fordulnak elő gyomor fertőzések, ha már van a családban olyan gyermek, aki közösségbe jár, és ő viszi haza a kórokozót. Miért fontos, hogy várandósság idején is beszéljünk a fertőzésről?

Különösen az jelent veszélyt a kismamákra, ha a fertőzés következményeként felborul a folyadék- és elektrolitháztartásuk, mert ez a magzat állapotát tekintve is veszélyes. Akár vetéléshez, koraszüléshez is vezethet egy súlyosabb kimenetelű gyomor-bélrendszeri fertőzés.

Hogyan előzhetőek meg a fertőzések?

A fertőzések megelőzésére is fontos felhívni a figyelmet, mert így a kellemetlen, sőt sokszor veszélyes problémák kialakulásának esélye mérsékelhető. Az alábbi tanácsokkal csökkenthetjük a fertőzések kialakulásának kockázatát:

  • Az elkészítendő étel hozzávalóit alaposan mossuk meg.
  • Az ételeket tároljuk hűtőben, nagyon fontos mielőbb hűtőbe tenni az ételt főleg a nyári napokon.
  • Csak friss élelmiszert vásároljunk, s ha nem vagyunk biztosak az áru eredetében, inkább ne vásároljuk meg.
  • Figyeljünk oda bélrendszerünk egészségére, járvány idején szedjünk probiotikumot.
  • Amennyiben van gyermekünk, a kezét még az óvodában/iskolában mossa meg.
  • Mindig mossunk kezet az alábbi esetekben:
    • ha hazaérkezünk,
    • ha pénzzel érintkezünk,
    • ha állatokkal kerültünk kontaktusba,
    • ha mosdóba készülünk, vagy onnan jöttünk,
    • étkezés előtt!

Mit tegyünk, ha elkaptuk a fertőzést?

Ha az óvintézkedések ellenére is elkapjuk a fertőzést, tartsuk szem előtt, hogy a folyadékpótlás az elsődleges. Pótoljuk az elvesztett folyadékot, lehetőleg szénsavmentes vízzel, teával. Diétázzunk, jó ilyenkor például a keksz, a kétszersült, a főtt rizs vagy a főtt burgonya. Ha nem tudunk enni, mert kihányjuk az ételt, akkor is vegyük rá magunkat a folyadékfogyasztásra, ilyen esetben feltétlenül keressünk fel orvost, mert a folyadék- és elektrolitháztartás egyensúlya kerül veszélybe. Már a tünetek megjelenésekor kezdjünk el probiotikumot szedni.

Amíg a gyomor-bélrendszeri tünetek le nem zajlanak, tejterméket nem érdemes fogyasztani, mert a tejcukor-bontó enzim működése is károsodhat a fertőzéses gyulladás következtében. Lázat paracetamol hatóanyagú lázcsillapítóval csillapíthatunk. Ha bármilyen panaszt észlelünk a magzat állapotával, a terhességgel kapcsolatban vagy tüneteink néhány nap alatt nem enyhülnek, mielőbb forduljunk nőgyógyászhoz.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.05.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...