Miért fontos, hogy elegendő Jódot fogyasszunk?
Miért fontos, hogy elegendő Jódot fogyasszunk?
Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításokat szeretnénk ellenőrizni. A szervezet célja, hogy hiteles, tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos jelenleg igazolt hatásokkal kapcsolatban.
A Jód hivatalosan is igazolt hatásai
A felnőtt emberi szervezet körülbelül 15-20 mg jódot tartalmaz, amelynek 70-80 százaléka a pajzsmirigyben található. A Jód jelenléte nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul:
- az anyagcsere szabályozásához,
- az idegrendszer normál működéséhez,
- részt vesz az egészséges bőr fenntartásában,
- hozzájárul a pajzsmirigy egészséges működéséhez.
Miben található Jód?
A növények jódtartalmát a talaj jódtartalma befolyásolja, míg az állati eredetű élelmiszerek jódtartalma a takarmány, illetve az ivóvíz jódszintjétől függ. Jódban különösen gazdagok:
- a tengeri halak,
- jódozott sók,
- jód tartalmú ásványvizek,
- és a kagyló.
Néhány növényi eredetű élelmiszer azonban a jód hasznosulását gátolja, ilyenek:
- a kel,
- a kelbimbó,
- a retek.
AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.
Forrás: https://www.cambridgecommodities.com/health-claims.htm, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat