Mire figyeljünk a hozzátáplálás során?

Mire figyeljünk a hozzátáplálás során?

Mire figyeljünk a hozzátáplálás során?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.07.
Szerző: Czeizel Intézet
A gyermekek táplálása már tulajdonképpen a várandósság ideje alatt is rengeteg kérdést vet fel a szülőkben, a születést követő hetekben, hónapokban, években pedig ez a bizonytalanság gyakran még tovább fokozódik, hiszen a felkínált ételek minősége a gyermek megfelelő fejlődésében, és az evéshez, ételekhez való későbbi viszonyában egyaránt meghatározó szerepet játszik.

Az esetleges látszattal ellentétben azonban szerencsére nem egy lehetetlen küldetésről van szó: a leggyakoribb dilemmákról, megoldásokról és a legújabb trendekről Bartus-Preizler Gabriellával, a Czeizel Intézet gyerekdietetikusával beszélgettünk.

Ne erőltessük!

A hozzátáplálás során a szülőknek és a babáknak is megvannak úgymond a saját feladataik:

  • a szülőké, hogy a lehető legideálisabb körülmények között, naponta többször kínáljanak, koruknak megfelelő állagú és összetételű ételeket a babáknak,
  • a babáké pedig hogy eldöntsék, a felkínált lehetőségekből mit és mennyit fogadnak el.

Ha ezek a feladatkörök jól elkülönülnek, és a szülők nem próbálnak ráerőltetni bizonyos ételeket a gyermekre, hanem hagyják, hogy a maga döntése, kedve szerint, a saját tempójában kóstolja meg azokat, akkor a nehezebb időszakokon is könnyebben túl lehet lendülni.

Próbálkozzunk többször!

„Azt azért jó, ha tudják a szülők, hogy egy-egy ételt 10-15-ször is kell kóstoltatni, tehát folyamatosan újra próbálkozni, hiszen az anyatej, a tápszer íze teljesen más volt és kell egy kis idő, mire ezeket az új ízeket megszokják a babák.

Figyeljünk a körülményekre!

Emellett érdemes a kínálás eszközeire és körülményeire különös figyelmet fordítani, mert sokszor ezekben rejlik a siker titka. Sokan például nem is gondolnák mennyire fontos az, hogy milyen pózban ül a kicsi evés közben, pedig amíg bizonytalanabbak és arra figyelnek, hogy a stabilitásuk meglegyen, bizony nagyon nehéz még arra is koncentrálniuk, hogy mi zajlik éppen a szájukban.

Legyen megfelelő nagyságú és hőmérsékletű a kínált falat!

Elutasításhoz vezethet az is, ha nem ideális hőmérsékletű, vagy nem a korának megfelelő, például annyira apróra vágott étellel kínáljuk, amit még nem tud megfogni.”

Kerüljük az olajban sült finomságokat!

Törekedjünk inkább az ételek sütőben való elkészítésére.

Figyeljünk a fulladásveszélyt okozó élelmiszerekre!

A kerek darabokat félbe vagy negyedbe vágva, a kemény nyers zöldséget, gyümölcsöt, például a répát vagy az almát párolva, később pedig reszelve, az olajos magvakat darálva, a muffinba, zabkásába belekeverve adhatjuk nekik, a kemény cukorkákat pedig négy éves korig tanácsos teljesen elkerülni.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Czeizel Intézet Szerző: Czeizel Intézet Megjelenés dátuma: 2021.10.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hatnak egyes éjszakai szokásaink a nappali életünkre?
Esti edzés, alkoholfogyasztás, tv-nézés... ártalmatlannak tűnő tevékenységek, mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi egészségünkre. Hogyan?
Hogyan közlekedjünk biztonságosabban?
A biztonságos vezetés alaptétel a közlekedés során, azonban ezen kívül van még néhány olyan dolog, amit érdemes megtennünk azért, hogy ne csak a vezetésünk, hanem a környezetünk és az autónk is...
Igyunk vagy ne igyunk sört edzés után?
A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után, így gyakran fogyasztják testmozgás után is ezt a hűsítőt. De vajon ugyanolyan hatékony-e, mint a többi sportital, a víz, a...
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...