Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?
Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.09.21.
A szív és keringési rendszer betegségeinek kialakulásának hátterében sok esetben a helytelen táplálkozási szokások állnak. A gyógyszeres terápia megkezdése előtt érdemes életmódváltással befolyásolni a koleszterinszintet. Mit ehetünk, és mit kerüljünk ilyenkor?
Erről olvashatsz a cikkben
Mire figyeljünk étrend összeállításnál?
- A napi energia bevitel maxiumum 30 százaléka legyen az össz-zsírbevitelünk, melyben a telített zsírsavak maximum 10 százalékot tegyenek ki.
- Válasszunk inkább telítetlen zsírsavakat a zsírbevitelnél.
- Csökkentsük minimálisra a transz-zsírsavak fogyasztását.
- Növeljük a napi rostfogyasztást legalább 35 g/napra.
- Kerüljük az alkoholfogyasztást.
- Csökkentsük a fruktóz, szacharóz, invertcukor és glükóz tartalmú ételek fogyasztását.
Mit együnk?
- zöldség- és főzelékfélék, száraz hüvelyesek: brokkoli, káposztafélék, petrezselyem, zeller, fejes saláta, paprika, paradicsom, retek, cukkini, padlizsán
- gyümölcsök: alma, körte, citrusfélék, kivi, piros gyümölcsök
- olajos magvak: dió, mandula
- péksütemények: teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk (pl. Graham kenyér, bakonyi barna)
- házi készítésű, reform jellegű, édesítőszeres édességek
- gabonafélék: hajdina, köles, korpák (búza, zab), zabpehely, barnarizs
- durumlisztből készült száraz tészták
- tej, tejtermékek: 1,5%-os tej, 12%-os tejföl, zsírszegény joghurt, kefir, sovány túró
- húsok: csirke, pulyka, zsírszegény sertéscomb vagy karaj grillezve vagy sütve
- halak: lazac, busa, harcsa, makréla
- tojás (maximum heti 2-3 db)
- növényi olajok használata
Mit kerüljünk?
- zöldségfélék: sütőtök, csicsóka, borsó, lencse
- krémlevesek
- gyümölcsök: banán, szőlő, aszalt és cukrozott gyümölcsök
- cukros és/vagy zsíros pékáruk: kakaós csiga, lekváros, sajtos pogácsa
- zsíros (20% zsírtartalom feletti) tejtermékek: vaj, tejföl, tejszín, sajtok, cukrozott tejdesszertek
- húsok, húskészítmények: kacsa, liba, zsírosabb húsrészek (pl. sertés, marha), szalámi, kolbász, hurka, felvágott (pl. disznósajt), tepertő, szalonna
- kacsa-, liba-, sertészsír
- édesség: csokoládé, kekszek, nápolyik
- alkohol
- cukros üdítőitalok
- majonézes saláták
- frissen (zsírban) sültek
Ajánlott vizsgálat
Azonos szerv gyakori betegségei
Szerző:
doktorGO
Megjelenés dátuma: 2021.09.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...