Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?

Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?

Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.08.28.
Szerző: doktorGO
Napjainkban gyakorta használjuk a diéta szót a különböző étrendi irányzatokra, ám a diétás konyhatechnika alapvetően a normál konyhatechnikai műveletek közötti választást jelenti, amely lehetőséget ad arra, hogy biztosítsuk vele a betegség miatti tápanyagszükségletet, a beteg állapota és az emésztőrendszer kímélete szerint. Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

A diétákat az alábbiak szerint osztályozhatjuk:

  • Energia és tápanyag-összetétel szerint (pl. fehérjében gazdag, zsírszegény, energiaszegény)
  • Elkészítési eljárások szerint (pl. normál, rostszegény, pépes, folyékony)
  • Különleges diéták (pl. purinszegény, giadinszegény, koleszterinszegény)
  • Diagnosztikus étrendek (pl. glükózterhelés előtti étrend, kolonoszkópia előkészítő étrend)

Mikor milyet?

Bizonyos állapotok esetén a gyógyszeres kezelés mellett, elengedhetetlen a megfelelő diéta. Összeszedtünk néhány étrendi ajánlást a gyakran előforduló betegségek étrendi támogatására:

Fehérjében gazdag étrend:

  • fokozott fehérjevesztéses állapotok (pl. elhúzódó vérzések, égés, fokozott ürítés, nefrózis szindróma),
  • elégtelen fehérjeellátás (pl. anorexia, táplálkozási anémia),
  • műtétek,
  • fokozott fizikai igénybevétel (pl. sportolók),
  • lázas állapot,
  • terhesség, szoptatás esetén.

Fehérjeszegény étrend:

  • májkóma,
  • akut vagy krónikus veseelégtelenség,
  • táplálkozási allergia.

Energiaszegény étrend:

  • elhízás

Módosított szénhidrátbevitel:

  • cukorbetegség
  • IGT (csökkent glükóztolerancia)

Zsírszegény étrend:

  • gyomorhurut (gastritis)
  • bélgyulladás
  • fekélyes vastagbélgyulladás,
  • epehólyag, epeút betegségek,
  • szív- és érrendszeri betegségek
  • hyperlipidémia.

Nátriumszegény étrend:

  • magas vérnyomás,
  • szívbetegség,
  • ödémás állapotok.

Koleszterinszegény étrend:

  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • cukorbetegség,
  • magas koleszterinszint.

Giadinmentes étrend:

  • Búza, árpa, rozs, zab érzékenysége esetén.

Purinszegény étrend:

  • Köszvény (purin anyagcserezavar) esetén.

Kérjünk segítséget!

Fontos, hogy diagnózis felállítása előtt ne diétázzunk, továbbá különböző ételallergiák, ételintoleranciák, emésztőrendszeri zavarok, betegségek esetén minden esetben kérjünk segítséget kezelőorvosunktól, dietetikustól.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.08.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...