Mennyi a napi vitamin- és ásványianyag-beviteled?
Mennyi a napi vitamin- és ásványianyag-beviteled?
Gyümölcsöket, zöldségeket inkább nyáron eszünk nagyobb mennyiségben, pedig a hideg időszakban is bőségesen kellene belőlük fogyasztanunk, mikor a megfázás és az influenza is gyakoribb.
Miből, mennyit?
A nemzetközi és hazai ajánlások szerint naponta minimum 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk. Ez azonban csak az a mennyiség, ami éppen elég tápanyagot biztosít szervezetünknek, tehát ideális esetben akár többet, 600-800 grammot érdemes enni.
Fontos továbbá, hogy fogyasztásunk egyharmad része gyümölcsből, kétharmada pedig zöldségfélékből származzon. Jó tudni, hogy a napi ajánlott mennyiségbe nem számít bele hazánk kedvenc zöldsége, a burgonya. Ez - magas keményítőtartalma miatt - legfeljebb minden második nap kerüljön csak az asztalra a dietetikusok javaslata szerint. Kutatások is bizonyítják, hogy a magasabb zöldség-gyümölcs fogyasztás csökkenti a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.
Válasszunk szezonális gyümölcsöket, zöldségeket!
Javasolt az országra, régióra jellemző szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani! Ez nemcsak környezeti szempontból fontos - hiszen ezek ökológiai lábnyoma kisebb, mint az akár más földrészekről ideszállított termékeké -, hanem jóval több értékes tápanyag is található bennük. Bár ősz elején még bővelkedünk a szezonális zöldségekben, gyümölcsökben - mint például alma, szőlő, körte, sütőtök - de idővel a tárolás, hűtés, hőkezelés hatására a bennük rejlő értékes anyagok sérülhetnek, mennyiségük csökken. Amennyiben nem tudunk megfelelő mennyiségű friss zöldség- és gyümölcsfélét az étrendünkbe iktatni a szervezetünket jobban igénybe vevő hidegebb időszakban, érdemes a vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított élelmiszerekre gondolni.
Forrás: Well