Mit nevezünk étcsokoládénak?
A legalább 50%-os kakaó szárazanyagot és kakaóvajat tartalmazó csokoládékat nevezzük étcsokoládéknak. Ezek az édességek nem tartalmazhatnak tejet, mint a tejcsokoládék, esetleg olyan tejszármazékokat, amelyek a gyártás során keresztszennyeződésként kerülhetnek bele.
Hogyan válasszunk csokit?
Minél „sötétebb” egy csokoládé, annál több egészségügyi előnye lehet. Az étcsoki rostban gazdag, tartalmaz vasat, magnéziumot, cinket, rezet és egyéb ásványi anyagokat. Mindezek mellett többféle flavonoid van benne, amelynek köszönhetően antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A legtöbb flavonoid a legalább 70%-os étcsokoládéban található.
Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a csokoládé fogyasztás?
- csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát,
- vérnyomáscsökkentő hatása lehet,
- kedélyjavító,
- támogathatja az erek rugalmasságát,
- csökkentheti az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Mennyi csokit fogyasszunk?
A csokoládé egészségre gyakorolt pozitív hatását napi egy-két kockával élvezhetjük, azonban fontos megemlíteni, hogy az édesség túlzott fogyasztása megnöveli az elhízás kockázatát, ezért minden esetben tartsunk mértéket.
Mire figyeljünk még?
Minél sötétebb egy csoki, annál több koffeint tartalmaz. Két kocka 70%-os étcsokoládé körülbelül 50-60 mg koffeint tartalmaz, ami nagyjából egy fél csésze kávénak felel meg, éppen ezért fontos, hogy beleszámoljuk ezt is a napi koffeinbevitelünkbe.
Forrás: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-dark-chocolate