Mit tehet az ILD-s beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
Mit tehet az ILD-s beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
Rendszeres mozgás bevezetése a mindennapokba
Az egyik legfontosabb tennivaló, amit a beteg tüdeje egészségéért megtehet, az a rendszeres mozgás beiktatása a mindennapokba. Ez a mozgás lehet egy néhány perces séta, amelynek az időtartamát fokozatosan lehet növelni, vagy egyszerűbb tornagyakorlatok. Fontos, hogy a testmozgás során a beteg ellenőrizze véroxigén-szintjét és lehetőleg egy segítő társaságában végezze a testmozgást. Olyan gyakorlatokat érdemes végezni, amelyek nem csak a tüdőre vannak jótékony hatással, de megmozgatják az izmokat, és a szívműködésre, a csontok egészségére is pozitívan hatnak. Ha szennyezett a levegő, vagy túlságosan meleg van, akkor inkább az otthoni testmozgás javasolt. Bármilyen szokatlan tünet, mellkasi fájdalom, szívdobogás, szédülés esetén ajánlott azonnal orvoshoz fordulni.
Helyes táplálkozás kialakítása
A másik legfontosabb tennivaló a helyes táplálkozás kialakítása, hogy se alultápláltság, se túlsúly ne alakuljon ki. Sajnos a betegség velejárója lehet, hogy a légzési nehézség miatt a beteg számára az étkezés komoly kihívást jelent.
Étkezések beosztása
Ajánlott a három nagy étkezés helyett 5-6 kisebb étkezésre osztani a napi táplálkozást, mert így a gyomor kevésbé telítődik és több teret hagy a tüdő mozgásának. Ugyanakkor az is fontos, hogy a főétkezést a beteg korán fogyassza el, hogy elég energiát szerezzen a napi tevékenységekhez. Este hét után pedig már nem tanácsos enni. Csökkenthető, vagy akár el is kerülhető az evés közbeni és utáni légszomj, ha a beteg nyugodtan, kényelmes testtartásban, ülve étkezik, majd azt követően még egy darabig ülve marad.
Fontos, hogy a beteg, aki kiegészítő oxigénre szorul, étkezés közben viselje az orrkanült, hiszen az étkezéshez és az emésztéshez a szervezetnek sok oxigénre van szüksége.
Az élelmiszerek helyes megválogatása
Alapvetően fontos élelmiszerek a tüdőfibrózisos betegek számára a különféle fehérjék, amelyek a szervezet építőelemei, a rostos élelmiszerek, amelyek az emésztést segítik, illetve a sok gyümölcs és zöldség. Kerülendőek viszont a zsíros ételek, az alkohol és a kávé. A diétát és az adagok összeállítását mindenképpen egyeztesse kezelőorvosával vagy dietetikusával!
Fontos! Ha a beteg bármilyen változást észlel a tünetekben, ne késlekedjen orvosát felkeresni!