Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?
Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?
A minőség és a mennyiség egyaránt fontos
Ha táplálkozásról beszélünk, fontos szót ejteni arról, hogy a mennyiség legalább olyan fontos, mint a minőség, ezért különösen figyelni kell arra, hogy energiaigényünknek megfelelően táplálkozzunk. Használjunk kisebb tányért étkezéshez, étkezzünk többször keveset, illetve ha bizonytalanok vagyunk a mennyiségeket illetően, mérjük ki az adagokat.
Milyen zöldségeket, gyümölcsöket válasszunk?
Ajánlott:
- friss vagy fagyasztott gyümölcs/zöldség
- olajos magvak
- lifolizált gyümölcsök
- párolt zöldségek
Mértékkel fogyasszuk:
- banán
- aszalt gyümölcsök
- cukrozott konzerv
- lekvár
- szörp
- konzerv
- rántott zöldségek
Válasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat!
Ajánlott:
- teljes kiőrlésű liszt és belőlük készült termékek
- köles
- bulgur
- quinoa
- barna rizs
- magas rosttartalmú gabonák
- zabpehely
Mértékkel fogyasszuk:
- fehér liszt és cukor és azokból készült termékek
- fehér rizs
- burgonya
Figyeljünk oda a zsiradékok minőségére és mennyiségére!
Fontos, hogy a zsírok minőségében különbséget tegyünk: míg a telített zsírsavak fokozzák a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, addig a többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és védik a szívet.
Ajánlott:
- olívaolaj
- repceolaj
- hidegen sajtolt növényi olajok
- olajos magvak (maximum egy maréknyi naponta)
- avokádó
- tengeri halak
Mértékkel fogyasszuk:
- vaj
- állati eredetű zsírok (pl. sertészsír , baromfizsír)
- tejföl
- tejszín
- szalonna
- gyenge minőségű kakaó bevonó
- bizonyos cukrászsütemények
Keressünk zsírszegény fehérjeforrásokat!
Ajánlott:
- bőr nélküli baromfihús
- sovány húsok
- alacsony zsírtartalmú tejtermékek
- tojás
- halak
- hüvelyesek
- szója
- olajos magvak
- quinoa
Mértékkel fogyasszuk:
- magas zsírtartalmú tejtermékek
- kolbász
- szalonna
- rántott ételek
Mérsékeljük a só bevitelét!
Az ajánlások szerint a napi maximum i 5 gramm nátriumbevitel javasolt - ami körülbelül 1 teáskanálnyi konyhasónak felel meg - , ezzel nagymértékben csökkenthető a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
Ajánlott:
- gyógynövények
- zöldfűszerek
- csökkentett sótartalmú termékek, ételek
Mértékkel fogyasszuk:
- konzervek
- péktermékek
- húsipari készítmények (pl. felvágottak, szalámik, kolbász)
- készételek
- levesporok
- leveskockák
- sózott fűszerkeverékek