Hogyan étkezzünk epekövesség esetén?

Hogyan étkezzünk epekövesség esetén?

Hogyan étkezzünk epekövesség esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.08.21.
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Bizonyos ételek fogyasztásával növelhetjük annak az esélyét, hogy epekő alakuljon ki a szervezetünkben, a megfelelő diéta betartásával pedig mérsékelhetjük panaszainkat. A következő általános érvényű diétás javaslatokat mindenképp ajánlatos betartanunk attól függetlenül, hogy betegségünk mennyire előrehaladott állapotban van.

Mely ételeket érdemes elkerülni?

Legtöbbször panaszt okoz: friss kelt tészta, száraz hüvelyesek, zsíros és tejfölös mártások (majonéz, tartár), tejszín, érlelt sajtok, füstölt húsok, valamint húskészítmények, zsíros húsok, tepertő, velő, szalonna, rántotta, bő zsiradékban sült ételek.

Száraz hüvelyesek fogyasztása különösen nem ajánlott, mivel nagyfokú puffadást okoznak. A zsíros ételeket mindenképp kerüljük, mivel a puffadás mellett borda alatti görcsös fájdalom kialakulásához is vezethet.

Bizonyos esetekben panaszt okozhat: apró magvak, zöldségek, gyümölcsök, tej, tejeskávé, tojás, vaj, margarin, aromás fűszerek

Megfelelő diéta betartásával, és ezen ételek kerülésével elősegíthetjük a gyógyulást, valamint megelőzhetjük az epekő újbóli kialakulását.

Italokat tekintve az alábbiak fogyasztása nem ajánlott:

  • Erős kávé
  • Fekete tea
  • Szénsavas ásványvíz
  • Szénsavas üdítők
  • Erősen aromás gyümölcslevek (ananász, mandarin)
  • Alkohol (legfőképp zsíros ételekkel kombinálva)
  • Kakaó

A szénsavas üdítő italok puffadást, valamint kellemetlen közérzetet válthatnak ki szervezetünkben. Kávé fogyasztásánál ajánlott, hogy ne éhgyomorra igyuk, ha mégis ehhez ragaszkodunk, egy kevés tej hozzáadásával csökkenthetjük a tünetek esélyének kialakulását. Magas cukortartalma miatt a szörpök fogyasztása nem javasolt, helyette inkább igyunk kevésbé savas, valamint kevésbé cukros gyümölcsleveket (baracklé, szőlőlé).

Ha ezeket nem, akkor mit ehetek?

A korábbi felsorolástól nem kell megijednünk, mivel számtalan,,színes” és egészséges, valamint finom ételek közül válogathatunk kedvünkre. Ide tartoznak a következő húsok, húskészítmények:

  • Csirke és pulyka (bőre nélkül)
  • Különböző tengeri és folyami halak (pontyot kerüljük nagy zsírtartalma miatt)
  • Marha, borjú, nyúl
  • Sertés zsírszegény részei (comb)
  • Felvágottak, sonkafélék, melyek alacsony zsírtartalmúak
  • Máj

Ételkészítés során ügyeljünk arra, hogy kerüljük el a nagyfokú pirítást, valamint zsírszegényen készítsük az ételeket. Ez könnyen kivitelezhető azzal, hogy hőkezelés előtt a húsról a látható zsírréteget eltávolítjuk. Előnyben kell részesíteni az alufóliában, valamint sütőzacskóban sütést, a párolást, gőzben főzést, valamint tapadásmentes edények és serpenyők használatát.

Különböző előre megírt étrendekkel, étkezési ajánlásokkal könnyen követhetjük a szervezetünkbe bevitt tápanyagok mennyiségét és minőségét.

(Ratkai Zsuzsanna Eszter, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • Bizonyos ételek fogyasztásával növelhetjük annak az esélyét, hogy epekő alakuljon ki a szervezetünkben.
  • Száraz hüvelyesek fogyasztása különösen nem ajánlott, mivel nagyfokú puffadást okoznak. A zsíros ételeket mindenképp kerüljük, mivel a puffadás mellett borda alatti görcsös fájdalom kialakulásához is vezethet.
  • Megfelelő diéta betartásával, és ezen ételek kerülésével elősegíthetjük a gyógyulást, valamint megelőzhetjük az epekő újbóli kialakulását.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Megjelenés dátuma: 2021.08.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...