Hogyan étkezzünk epekövesség esetén?
Hogyan étkezzünk epekövesség esetén?
Mely ételeket érdemes elkerülni?
Legtöbbször panaszt okoz: friss kelt tészta, száraz hüvelyesek, zsíros és tejfölös mártások (majonéz, tartár), tejszín, érlelt sajtok, füstölt húsok, valamint húskészítmények, zsíros húsok, tepertő, velő, szalonna, rántotta, bő zsiradékban sült ételek.
Száraz hüvelyesek fogyasztása különösen nem ajánlott, mivel nagyfokú puffadást okoznak. A zsíros ételeket mindenképp kerüljük, mivel a puffadás mellett borda alatti görcsös fájdalom kialakulásához is vezethet.
Bizonyos esetekben panaszt okozhat: apró magvak, zöldségek, gyümölcsök, tej, tejeskávé, tojás, vaj, margarin, aromás fűszerek
Megfelelő diéta betartásával, és ezen ételek kerülésével elősegíthetjük a gyógyulást, valamint megelőzhetjük az epekő újbóli kialakulását.
Italokat tekintve az alábbiak fogyasztása nem ajánlott:
- Erős kávé
- Fekete tea
- Szénsavas ásványvíz
- Szénsavas üdítők
- Erősen aromás gyümölcslevek (ananász, mandarin)
- Alkohol (legfőképp zsíros ételekkel kombinálva)
- Kakaó
A szénsavas üdítő italok puffadást, valamint kellemetlen közérzetet válthatnak ki szervezetünkben. Kávé fogyasztásánál ajánlott, hogy ne éhgyomorra igyuk, ha mégis ehhez ragaszkodunk, egy kevés tej hozzáadásával csökkenthetjük a tünetek esélyének kialakulását. Magas cukortartalma miatt a szörpök fogyasztása nem javasolt, helyette inkább igyunk kevésbé savas, valamint kevésbé cukros gyümölcsleveket (baracklé, szőlőlé).
Ha ezeket nem, akkor mit ehetek?
A korábbi felsorolástól nem kell megijednünk, mivel számtalan,,színes” és egészséges, valamint finom ételek közül válogathatunk kedvünkre. Ide tartoznak a következő húsok, húskészítmények:
- Csirke és pulyka (bőre nélkül)
- Különböző tengeri és folyami halak (pontyot kerüljük nagy zsírtartalma miatt)
- Marha, borjú, nyúl
- Sertés zsírszegény részei (comb)
- Felvágottak, sonkafélék, melyek alacsony zsírtartalmúak
- Máj
Ételkészítés során ügyeljünk arra, hogy kerüljük el a nagyfokú pirítást, valamint zsírszegényen készítsük az ételeket. Ez könnyen kivitelezhető azzal, hogy hőkezelés előtt a húsról a látható zsírréteget eltávolítjuk. Előnyben kell részesíteni az alufóliában, valamint sütőzacskóban sütést, a párolást, gőzben főzést, valamint tapadásmentes edények és serpenyők használatát.
Különböző előre megírt étrendekkel, étkezési ajánlásokkal könnyen követhetjük a szervezetünkbe bevitt tápanyagok mennyiségét és minőségét.
(Ratkai Zsuzsanna Eszter, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)
Források:
Útmutató
- Bizonyos ételek fogyasztásával növelhetjük annak az esélyét, hogy epekő alakuljon ki a szervezetünkben.
- Száraz hüvelyesek fogyasztása különösen nem ajánlott, mivel nagyfokú puffadást okoznak. A zsíros ételeket mindenképp kerüljük, mivel a puffadás mellett borda alatti görcsös fájdalom kialakulásához is vezethet.
- Megfelelő diéta betartásával, és ezen ételek kerülésével elősegíthetjük a gyógyulást, valamint megelőzhetjük az epekő újbóli kialakulását.