Milyen ételekkel erősíthető a szervezet betegségek ellen?

Milyen ételekkel erősíthető a szervezet betegségek ellen?

Milyen ételekkel erősíthető a szervezet betegségek ellen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.03.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A szervezetünk immunrendszere támogatható a megfelelő táplálkozással és folyadékfogyasztással, aktív testmozgással és minőségi pihenéssel. Az erősebb szervezet hatékonyabban védekezik a kórokozók ellen, ritkább és rövidebb ideig tart egy esetleges fertőzés.

Mire van szüksége az immunrendszernek?

Makro- és mikrotápanyagokra. Ha elégtelen ezek bevitele, és hiányállapot áll fenn bármelyikből, akkor a legyengült védelmi vonal kevésbé nyújt megfelelő védelmet a kórokozók ellen.

  • Fehérjére. Jó minőségű fehérje található a:
    • tojásban (teljes értékű fehérjének számít)
    • sovány baromfihúsban, például csirkemell bőr nélkül
    • sovány sertéshúsban, például karaj
    • halakban, például tonhal, lazac
    • tejben és tejtermékekben, például joghurt, túró
    • száraz hüvelyesekben, például bab, lencse
    • szójában
  • Ásványi anyagokra:
    • cink például húsban, májban, tojásban.
    • szelén például tengeri halakban, húsban, teljes kiőrlésű gabonákban
  • Vitaminokra:
    • A-vitamim / béta-karotin például tojássárgájában, tengeri halakban, májban, a sárga, a vörös és a zöld színű gyümölcsökben és zöldségekben
    • B6-vitamin húsokban, májban, teljes kiőrlésű gabonákban, barna rizsben, tejtermékekben
    • B12-vitamin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben
    • C-vitamin gyümölcsökben (citrusfélék), zöldségekben (savanyú káposzta, zöldpaprika)
    • D-vitamin például halmájban, tejtermékekben, dúsított margarinban, gabonapelyhekben
    • E-vitamin például tojássárgájában, dúsított étolajban, margarinban
  • Gyógyhatású termékek, amelyek támogatják az immunrendszert:
    • probiotikumok például joghurtkészítmények
    • méz
    • fokhagyma
    • ginzeng

Mire figyeljünk?

Fontos, hogy önmagában egyik étel vagy táplálék-kiegészítő készítmény sem hatásos, de kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel sokat tehetünk egészségünk védelméért. Ha nem szeretnénk, hogy vitamin- és ásványi anyag raktáraink kiürüljenek, a folytonos ellátottság nélkülözhetetlen. A mindennapi zöldség- és gyümölcsfogyasztás hozzájárul a megfelelő immunvédelemhez. Táplálékkiegészítők közül a leginkább ajánlott az őszi-téli időszakban a D-vitamint tartalmazó készítmények.

Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2021.12.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...