Mit egyek, ha gyomorhurutom van?
Mit egyek, ha gyomorhurutom van?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.26.
A gyomorhurut (gastritis) tüneteinek kezelésében, a panaszok enyhítésében segíthet bizonyos étrendi szabályok betartása.
Erről olvashatsz a cikkben
Mit szabad fogyasztani?
Az alábbiak közül lehetnek olyanok, amelyek egyes betegeknek panaszt okozhatnak, így fontos az egyéni tűrőképességet szem előtt tartani.
- Barna rizst, burgonyát
- Magas rosttartalmű élelmiszereket:
- Teljes kiőrlésű búzalisztből készült termékek
- Gyümölcsök
- Zöldségek
- Zsírszegény élelmiszereket
- Csirkemell, pulykamell bőr nélkül, sovány sertéskaraj
- Halakat, például lazac, makréla, tonhal
- Tej és tejtermékek fogyasztása egyéni tűrőképesség alapján változhat, de javasolt a natur joghurt, kefir
- Probitokikumot - segíthetjük a tápcsatorna normál flórájának visszaállítását.
- Rendszeres időközönként egyszerre kis mennyiségű ételt
- Langyos ételeket és italokat
- Fűszerek közül például köménymagot, kurkumát, rozmaringot, bazsalikomot, borsmentát, gyömbért, szegfűszeg
- Szénsavmentes italokat, a legjobb a csapvíz naponta minimum 2 liter
- Vitaminokat és ásványi anyagokat, a hámosodást elősegíti az A, a B2- és a B3-vitamin
Mit nem szabad fogyasztani?
Ami izgatja a gyomornyálkahártyát, és/vagy fokozza a sav- és gyomornedv-termelést:
- Alkoholt – kimondottan nagy mennyiségben ennél a betegségnél is kerülendő.
- Nagyon hideg vagy forró ételeket és italokat
- Nagy mennyiségű ételt
- Hüvelyeseket
- Bő zsírban sült húsokat
- Élesztős, kelt tésztákat
- Csípős, fűszeres, pikáns, pirított, füstölt ételeket
- Túl édes és túl sós élelmiszereket
- Savanyúságokat, ecetes ételeket
- Koffein-tartalmú italokat (kávé, kóla, energiaital)
- Szénsavas italokat
Különböző ételeket fogyaszthatnak azok a betegek, akiknél megváltozott a gyomorsav-elválasztás.
Gyomorsavtúltengés esetén az étrend legyen: | Gyomorsavhiány esetén az étrend legyen: |
Rostszegény | Rostban gazdag |
Fűszerszegény | Gyengén fűszeres |
Pirított, füstölt, pácolt húsok és húskészítményektől mentes | |
Savcsökkentő élelmiszerek fogyasztása, például burgonya, tojás, keksz, tej, tejszín, dió, mandula | Savtermelést fokozó élelmiszerek fogyasztása, például gyümölcslevek, paradicsom, joghurt, kefir, citrom |
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Azonos szerv gyakori betegségei
Szerző:
Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Megjelenés dátuma: 2021.11.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...